Стефан ПЕНЕВ: Преминахме през много трудна в климатично отношение година

ДЪРЖАВАТА ПОДЦЕНЯВА НЕЩО МНОГО СЪЩЕСТВЕНО: ЦЕНАТА ДА Е СЪОБРАЗЕНА С КАЧЕСТВОТО НА ЗЪРНОТО, КАТЕГОРИЧЕН Е ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ В РАЗГРАДСКО

„Тази стопанска година премина през няколко много сложни климатични условия: от сеитбата досега“, каза днес един от най-големите зърнопроизводители в Лудогорието, който за 28-ма година поред посрещна колеги, клиенти и партньори в бизнеса от цялата страна в Деня на пшеницата в Лозница.

Заради сушата през есента, посевите влезли неподготвени в зимата. „Сушата продължи и през пролетта, а минахме и през нещо, което никога не ми се бе случвало. На 7 и 8 март температурите паднаха до минус 7, минус 8 градуса. Това бе страхотен стрес за растенията и се отрази зле на братята при всички есенници“, връща се над Стефан Пенев.

„Днес колегите видяха кой сорт как се е адаптирал. И от това трябва да се направят изводи. През последните години се бяхме поувлекли по чуждата селекция, а ще трябва да се обърнем към родната, защото се оказа, че българските сортове се показаха по-устойчиви“, категоричен е агробизнесменът.

Според него производството не е провалено. Ако до жътвата всичко е наред, може са се очаква в региона добив пшеница от 500-600 кг/дка. Че и повече. Което няма е много различен резултат от миналогодишния.

В сложната в климатично отношение стопанска година той отчита няколко грешки: в подбора на сортовете и увличане по торенето с прогнози за добив до 800-900 кг/дка. Имало е и неточности в агрохимията. Всичко това бе сред темите на дискусията в напълно новата конферентна зала на фирмата над бистро „Стефаннели“ в Лозница, след посещението на опитното поле.

Стефан Пенев прогнозира пазар не по-различен от миналогодишния. „В България картината на състоянието на есенниците е пъстра, но в Черноморския район нещата са много по-добри. В световен мащаб са още по-нагоре. Няма да има много високи цени – около 300 лв/т“.

„Но има сериозно подценяване на нещо много съществено – цената да е съобразена с качеството на зърното. Засега обаче пазарът търси количеството. Държавата в лицето на Националния съвет по зърното и бизнесът в преработката трябва да търсят зърно с доказани хлебопекарни качества, така че хлябът да е без подобрители“, категоричен е Стефан Пенев. Днес той показа на колегите от бранша и такива сортове пшеница.

А както винаги, и на днешния Ден на пшеницата в Лозница дойдоха десетки земеделски производители и други представители на агробизнеса от цялата страна. На опитното поле край село Ловско пред тях домакинът представи 55 сорта пшеница, ечемик и тритикале. Български от Генерал Тошево и от частната селекция на Иван Панайотов, френски, австрийски и няколко сръбски, също частна селекция.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.