Стартира информационна кампания за овладяване популацията на бездомните кучета

Зам.-кметът на Разград Мирослав Грънчаров представи етапите от информационна кампания, част от плана за овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на Общината.

В срещата участваха представители на: Областна дирекция по безопасност на храните,  ветеринарните клиники в общината, частните ветеринарни лекари и неправителствени организации, работещи в този сектор. Целта на дискусията бе обсъждане на съвместни дейности от кампанията и включване в нея на рационални предложения на ангажираните в тази сфера експерти. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Инициативата „Прибери ме вкъщи“ и ще продължи през цялата година. Като част от нея ще се изработят и разпространят плакати, запознаващи обществото със структурата и дейността на приюта за бездомни животни, предимствата и ползите от осиновяване на куче от там.

На обществени места и по селата, във ветеринарните клиники и при възможност – и чрез домоуправителите, ще бъде разпространен и информационен бюлетин с основните права и задължения на собствениците на кучета, свързани с задължителните ветеринарни манипулации, с чипирането на животните, такса „притежаване на куче“, освобождаване от нея, дейностите, за които се използват приходите от тази такса и други.

Част от кампанията ще е насочен към децата. През март ще бъде обявен фотоконкурс на тема „Моят лаещ любимец“. В него ще могат да участват и деца, които нямат домашно куче, те ще имат възможност да посетят приюта и да се снимат с куче, което се отглежда там.

По време на дискусията управителят на приюта за бездомни животни д-р Чавдар Черников съобщи, че през 2021 г. е стартирала кампания за безплатно чипиране на кучета в населените места, като през манипулацията са минали близо 700 животни. За тази година са останали още две села, които ще бъдат посетени до края на месеца. Кастрираните в приюта животни пък са 320.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.