Социалистите съзряха пороци в обществената поръчка на Община Разград за доставка на храни в детските градини, сезират Финансовата инспекция

Специализираната прокуратура започва и проверка на светофара до автогарата и защо местната администрация ползва услугите на външен адвокат

На специална пресконференция общинският председател на БСП Добрин Добрев и общинските съветници Стоян Димитров и Таня Тодорова представиха пред журналисти изпратения от тях сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция със свои аргументи за опорочаване на обществената поръчка на Община Разград за доставка на хранителни продукти по обособени позиции за обектите на общината.
„От 19.03.2018 г. до настоящия момент Община Разград не е обявила и провела процедура за възлагане на обществена поръчка, респективно не е сключила договори за доставка на хранителни продукти. Считаме, че това е грубо нарушение на Закона за обществените поръчки, както и на законодателството, уреждащо разходването на публични средства и уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност в бюджетна организация, каквато е Община Разград“, се казва в документа.

Според авторите на сигнала през март 2017 г. с решение на кмета на Разград е открита процедурата за възлагане на обществената поръчка с обособени 19 позиции в нея.
Но още през същия месец е прекратена поръчката за мляко и млечни продукти, след което не е обявена нова процедура за обособената позиция. „Това е първото обстоятелство, което буди съмнение за нарушаване на закона. За нас възниква въпросът как Общината удовлетворява потребностите си за доставка на мляко и млечни продукти повече от две години, след като е прекратила процедурата по тази обособена позиция, изразходвала ли е средства за доставка на такива продукти“, мотивира се Добрин Добрев.
С други две решения са прекратени други 15 обособени позиции от всичките 19.
С питане до кмета, на сесия на Общински съвет Разград, социалистите получили отговор, че двама от участниците в отритата процедура са обжалвали негови решения, а този акт спира изпълнението на процедурата и значително забавя процеса по възлагането на обществената поръчка.
Но пък направена от авторите на сигнала до Финансовата инспекция справка в електронния регистър на Върховния административен установила, че с решения от декември 2017 г. и от 19.03.2018 г. съдът е оставил в сила решенията на кмета. Решенията са окончателни и не подлежат на обжалване.

Поръчката е за 4 637 658.50 лева публичен ресурс и е за срок от 48 месеца. На година това прави по около 1 100 000 лева, пресметнаха участниците в пресконференцията.

Точно това поставя въпроса защо повече от година след влизането в сила на тези решения Община Разград не е обявила процедура за възлагане на обществена поръчка, каквото е изискването на Закона за обществените поръчки. Изразяваме съмнение, че Община Разград е продължила доставките на хранителни продукти, без да са налице валидно сключени договори за обществени поръчки, тъй като това е един много дълъг период от време, през който практически е невъзможно да бъдат спрени доставките на хранителни продукти. Това би нарушило основни права и свободи на широк кръг от лица, които са крайни получатели на услугите. Считаме, че с тези си бездействия публичният възложител е нарушил Закона за обществените поръчки, както и законодателството, уреждащо разходването на публични средства. Нарушени са принципите и на равнопоставеност, свободна конкуренция, публичност и прозрачност при разходване на публичен ресурс“, пише още в документа, представен на пресконференцията.

С проверка по твърденията в сигнала „най-ефективно ще бъде защитен общественият интерес при разходването на публични средства от бюджетна организация, каквато е Община Разград“, категорични са Добрин Добрев, Стоян Димитров и Таня Тодорова.

На пресконференцията бе показано и писмо от Специализираната прокуратура, входирано в деловодството на Общинския съвет – Разград на 29 юли 2019 г., в което се казва, че по повод подаден сигнал на 1 юли е образувана прокурорска преписка. По нея е назначена и проверка в Агенцията за държавна финансова инспекция. Стоян Димитров уточни, че става реч за злополучния светофар до автогарата и поставения и на сесия въпрос защо Общината ползва услугите на външен адвокат, след като разполага със собствен юридически отдел.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.