Солаковият хан в Букурещ ще бъде спасен

Солаковият хан в Букурещ ще бъде реновиран и превърнат в културен център. Това съобщи специално за БТА Юлия Баховски, създател на единствения информационен портал за българите в Румъния MyRoBiz. Близо пет милиона леи или около два милиона и петстотин хиляди лева ще бъдат отпуснати за експроприяция на сградата, реши в петък Община Букурещ.

“Солаковият Хан е най-свещеното място за България и българското Възраждане, периодът на националноосвободително движение на българския народ от Османската империя. Днес трябва да сме с изключително внимание и съзнателност, когато става въпрос за сърцето на БРЦК, българската история и историческите български места извън пределите на родината ни”, коментира пред MyRoBiz Антон Канчев от Федерацията на Българската общност в Румъния.

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел – фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците “Свобода” и “Независимост” и списание “Знание”. През Втората световна война, при американска бомбардировка над Букурещ, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г., когато се извършва румънската национализация, Солаковият хан става собственост на румънската държава. През годините на социализма имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани, предимно от ромски произход и запазва този характер до края на 80-те години, когато имало опасност за бъде съборен от властите. Тогавашният български посланик, русенецът Петр Данаилов, започва да води преговори с румънските власти за неговото реставриране и превръщането му в Български културен център. Въпреки, че през 1997 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, тя продължава да тъне в разруха.

През 2003 г. потомците на братята Солакоглу успяват да си върнат собствеността на имота, но той е в окаяно състояние. Пред румънските медии един от наследниците на сградата коментира: “Взеха ни прилична сграда в центъра на Букурещ и ни върнаха сметище. Направихме проект за саниране. Изпълнението му включваше много голяма сума пари, с които не разполагаме. Опитахме се да намерим инвеститори, но не успяхме”.

След като през януари 2019 г. част от фасадата и мазилка се срутва, Общината на град Букурещ сезира разследващите органи и започва наказателно досъдебно производство. През същата година Общинският съвет приема Решение щ 214 / 23.04.2019 г. за откриване на процедура по отчуждаване на сградата-исторически паметник, която е частна собственост, намираща се на адрес “Каля Мошилор” щ 134, сектор 2, Букурещ, с цел извършване на дейности по съхранение. Това означава Солаковият хан да премине от частна собственост в притежание на столичната община срещу сумата от около 5,6 милиона леи, за да бъде изцяло реставриран и превърнат в общинско културно пространство. Въпреки, че в общинския бюджет за 2020 г. са одобрени средствата за обезщетение за имотите, по които тече процедура за отчуждаване, поради ограниченията и пандемичната обстановка, парите не са използвани.

През същата година, след изборите през октомври, администрацията на града е сменена. Новото управление обявява публично, че спасението на Солаковият хан е приоритет за него. Това е потвърдено с решението, прието еднодушно на 26 ноември 2021 г. от Общинския съвет на Букурещ, с което сумата от 4,5 милиона леи е отделена за експроприацията на имота.

/Мартина Ганчева, БТА/

/e-Razgrad/

Снимки: Юлия Баховски и Фейсбук

Hits: 0

One Reply to “Солаковият хан в Букурещ ще бъде спасен”

  1. Това е добра новина! Обаче засега не става ясно какво ще е участието на Българската държава в този бъдещ културен център, след като сградата стане собственост на Букурещката община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.