Сицилия спасява туризма с намаления и гратис-билети за музеи и концерти

Областната управа на Сицилия реши да пренасочи 50 млн. евро от бюджета си за тази година за поощряване на туризма през летните месеци.

Заради коронавируса в момента всички хотели както в курортите по бреговата линия на острова, така и в градовете музеи във вътрешността, са затворени. Според сметките на местните власти поне досега загубите за важния за областта икономически сектор надхвърлят 2 млрд. евро, като очакванията са с дебел минусов знак да бъде и обикновено печелившият добре летен сезон.

Според публикациите в италианския печат парите на областната управа ще бъдат употребени за ваучери-бонуси, които ще бъдат давани на летовниците при резервацията на почивка в Сицилия през следващото лято. Очаква се то да започне след 1-ви юни, когато би трябвало да отворят врати хотелите, ресторантите, музеите и т.н., но ако коронавирусът „се заинати“ – нищо чудно стартът да бъде даден в началото на юли.

Що се отнася то поощрението, то схемата е долу-горе същата като при предприеманите в супермаркетите промоционални акции от сорта на „плащаш две – вземаш три“. Тоест туристите, които резервират например три нощувки ще платят две, а едната ще им бъде подарък от областта Сицилия.

Не малко средства от „инжекцията“ на областта в местния туризъм ще отидат за безплатни за летовниците  входни билети за музеи, концерти и всевъзможни спектакли на открито и закрито. Тези билети също ще бъдат раздавани при резервации в туристическите агенции, които са упълномощени да раздават и ваучерите-бонуси.

Интересен е отговорът на въпроса, кой може да ползва горепосочените намаления? Засега това са преди всичко жителите на самата Сицилия, над 60 % от които според социологическо проучване желаят да прекарат следващите си летни отпуски на острова. Допуска се също така от намалението да се облажат и жители на други райони на Италия, но поне засега няма надежда макар и за малка аванта за чуждестранни туристи.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.