Света Марина и Аязмото в Пороище

От незапомнени времена на 17 юли в село Пороище празнуват Света Марина като местен, селищен празник.

Една от забележителностите на селото е  пещерата аязмо „Света Марина“.  Празникът съвпада с третия ден от „горещниците“ . Жегата не попречи на  десетките местни жители да посетят параклиса „Света Марина“ , който се намира на километър от селото, в долината под гората „Гърмина“, а и сянката на дърветата не позволи да се усети огнения ден!

Пред параклиса отец Дмитрий Терзи отслужи празничен водосвет и с осветена вода, извадена от аязмото, той благослови събралите се миряни. След водосвета, осветената вода бе отново върната в аязмото, с което се освети изворната вода в кладенчето.

Специален гост на празника бе 84-годишният именник Марин Георгиев – известен дългогодишен турист и водач на групи. Именно бай Марин е маркирал над километровото трасе водещо от селото до параклиса, както и от параклиса  към местността  Габъра, с което помага на желаещите туристи да открият скритото в усойните дебри Аязмо!

Много са легендите и преданията, свързани с аязмото „Света Марина“ в Пороище. Счита се, че тук е имало тракийско светилище, което по-късно станало християнско.

Запазено е и предание за млада жена другоселка, която навлязла навътре в пещерата, и не се върнала, а това била самата Света Марина.

Според друга легенда богат турчин излекувал малката си сляпа дъщеря, като миел всеки ден очите й с лековитата вода от аязмото и на празника на Света Марина – детето прогледнало.

Водата в аязмото е чиста, бистра и студена! Счита се, че е лековита и дошлите миряни отнесоха по домовете си от осветената вода.

/e-Razgrad/

Hits: 160

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.