Рогозин плаши България с междуконтинентална ракета

“Ето какво е доброто в “Сармат”? Тя няма да иска разрешение за прелитане от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които предадоха общата ни история. Няма да го направят и останалите шведи.”

Това написа в Twitter бившият вицепремиер на Русия и главен директор на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин заради отказа на България да пусне през въздушното си пространство самолета на руския външен министър Сергей Лавров, който искаше да посети Белград.

RS-28 Sarmat, известен като “Сатана II”, e супертежка междуконтинентална балистична ракета. Обсегът ѝ е 18 000 километра. Последното успешно изпитание на ракетата бе през април, когато бе извършен успешен пуск от силоз на космодрума Плесецк.

Това е първата директна заплаха, отправена от руските власти към България, от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

България затвори въздушното си пространство за самолета на руския външен министър Сергей Лавров, който е в черния списък на ЕС за санкционираните лица заради войната в Украйна. Същото сториха Северна Македония и Черна гора, съобщи сръбският вестник “Вечерне новости”, позовавайки се на собствен източник.

Така, по негова информация, посещението на министъра в Сърбия, насрочено за 6-7 юни, се “оказало голям въпрос”, “но официалният Белград не е виновен за това”. В крайна сметка посещението на Лавров е отменено, съобщи БНР, като цитира руското външно министерство.

От Москва коментираха отказа на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство така: “нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира”. “Страните около Сърбия затвориха канала за комуникация, като не позволиха прелитането на самолета на Сергей Лавров, който се насочваше към Сърбия. Руската делегация трябваше да пристигне в Белград за преговори”, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Segabg.com

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.