Разград ще разполага с над 55 000 000 лева през 2020 година

С 19 гласа „за”, 7 „против“ и без „въздържал се“ местният парламент прие бюджета на Община Разград за 2020 г.
Гласуваха общо 26 съветници, против бяха съветниците от ДПС, съветниците от ГЕРБ не участваха в гласуването, с изключение на Наско Анастасов, който беше седмият “против”.
Общият размер на бюджета е 55 383 000 лв., планирани в три направления – за държавни дейности – 32 247 000 лв., за местни дейности 21 619 000 лв. и за дофинансиране на държавните дейности – 1 517 000 лв.
Така приетият днес Бюджет 2020 на община Разград осигурява нормалното функциониране на структурите и звената на Община Разград, подобряването на административното обслужване и комуникацията с гражданите, успешното приключване на важни инфраструктурни проекти, балансираното развитие на централната градска част, кварталите и малките населени места, са казва в мотивите на вносителя.
В началото съветници от ГЕРБ в нескрита надпревара помежду си зададоха на кмета Денчо Бояджиев над 50 въпроса: от това къде ще бъде новата кучешка градинка, през бъдещите кръгови кръстовища в града, та до това как се формира заплатата му.
При изказванията Надежда Радославова определи бюджета като “кух” и “надут балон”.
От името на групата съветници на „Демократична България“ Пейчо Георгиев заяви, че те ще подкрепят бюджета. „Защото това е най-оптимистичният и най-оптималният бюджет. Защото той включва и част от 68-те стъпки от предизборната програма на „Демократична България“. Според съветниците от дясното обединение бюджетът е амбициозен, разумен и балансиран. Бюджет на надеждата, който ще въведе нови стандарти на отчетност, прозрачност при разходване на публичните ресурси и контрол върху действията на администрацията, че ще включи и гражданите при вземане на важни решения за развитието на общината, че ще промени модела на управление и ще отстрани порочните практики на занижен контрол, на грешни решения, вземани „на тъмно“, тичане след проблемите и действия „на парче“.
Преди гласуването кметът Денчо Бояджиев каза: „Бюджетът е напълно реален, който ние ще изпълним, въпреки наложените ни 2 500 000 лева санкции, с които можеха да се сбъднат 99 други чудеса тук.“
Бюджет 2020 е част от мандат 2019-2023 г., в който усилията на Община Разград ще бъдат концентрирани в 11 направления. Ще бъде решен проблемът с недовършената сграда на МВР, ще бъда изготвен изготвен проект за благоустрояване на Северния градски парк и ще продължат дейностите по благоустрояването на жк „Орел“.
Ще бъдат изградени кръгови кръстовища на възлови места в града и ще бъдат цялостно решени проблемите с уличното осветление на територията на община Разград.
Ще се работи за подобряване на техническата и социалната инфраструктура, приключването на дейностите по проекта за енергийна ефективност в образователните институции на територията на Разград и подобряването на материално-техническата база на културните институти.
Ще се работи за запазване на финансова стабилност на общината и подобряването на качеството на предоставяните публични услуги чрез въвеждане на електронен обмен на документи с държавните структури и в населените места.
И накрая, но не на последно място – създаване на условия за привличане на инвестиции.

Средствата за капиталови разходи в бюджета за 2020 г. са в размер на 10 830 000 лева. Планирани са ремонти на пътища и улици в града, изграждане на водопроводна мрежа и улична канализация в града и населените места в общината. Заделени са средства за ремонт на покрива на Художествената галерия, за изготвяне на работен проект за благоустрояване и паркоустрояване на Северен градски парк.
По-големите обекти, за които е предвидено финансиране през 2020 година, може да видите ТУК.

С19 гласа “за”, шест “против” и шест “въздържал се” бе приета и новата структура на общинската администрация. Тук ГЕРБ гласува против , а ДПС се въздържа.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.