Разград чества Трети март

Тържествено днес разградчани честваха националния празник Трети март.

В началото на пл. „Възраждане“ прозвуча бисерът в българския фолклор „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на солистката на Капанския ансамбъл Силвия Симеонова. После тромпетистът от Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ Илия Рибицов изпълни Химна на Република България.

„Трети март e не само рождената дата на Третата българска държава. Тя е продължение на стореното преди повече от хилядолетие от нашите прародители, избрали да създадат тук държавата ни – най-ветровитото място на географски и цивилизационен кръстопът. Казват, че само богоизбран народ може да оцелее и да я съхрани на такова място,“ подчерта в словото си кметът Денчо Бояджиев.

„Ние, днешните българи, можем да се гордеем с нашето трудно и славно минало, с уникалната си култура и духовност, с благородството, заложено в националния ни генетичен код. Бъдещето пред нас е белязано с много неизвестни. Трудностите започнаха с вирусната пандемия и всички последствия от нея. Но историята е доказала, че в трудни времена сработва инстинктът ни за самосъхранение. Убеден съм, че ще се справим достойно. И нашият традиционно духовен Разград ще го направи!“, завърши оптимистично словото си градоначалникът.

Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя пред Войнишкия паметник и Мавзолея костница. Венци имаше от кмета Денчо Бояджиев и председателя на ОбС Стоян Ненчев, от областния управите Гюнай Хюсмен, от народния представител Десислава Атанасова, от групи общински съветници, кандидати от листите на партии и коалиции, участници в изборите за Народно събрание, държавни, общински и културни институции, много граждани.

Честването завърши с „Хърцойски танц“, специален поздрав за разградчани от танцьорите на Капанския ансамбъл.

След официалната част шумно и пъстроцветно рокерско шествие „Паметта на поколенията“ от мотоклубовете „Лудогорски братя“ и „Нощни ездачи“ се отправи към Руския паметник край Езерче, където  се е провело най-близкото до Разград сражение между руските и турските войски по време на  Руско-турската война.

/e-Razgrad/

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.