Разград почете 176-та годишнина от рождението на Ботев

С тържествен ритуал Разград днес отбеляза 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

Словото на церемонията пред бюст-паметника на поета революционер в парка произнесе Павел Русев от Регионалния исторически музей. „На 20 години Ботев беше поет и публицист, който можеше да оспорва славата и най-великите! На 25 години никой не мислеше да го нарича млад, защото беше главен редактор на вестник, член на БЦРК и глава на семейство. А на 27 години той беше вече безсмъртен –личност, без която нацията ни не можеше да продължи напред“, каза Павел Русев.

И още: „Великият Ботев премина като ярък метеор през духовния и житейски небосклон на България, за да остане във вечността. Затова днес свеждаме глава пред неговата памет и казваме с благодарност „Българио, благодарим ти, че роди и създаде своя гениален син”.

За да се поклонят пред живота и делото на поета революционер пред паметника бяха кметът Добрин Добрев, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, областният управител Владимир Димитров, народният представител Гюнай Хюсмен, общински съветници, представители на Регионалния исторически музей, на културни и образователни институции, организации, политически партии и признателни граждани.

Пред множеството възпитаници на СУ „Христо Ботев” изнесоха кратка литературно-музикална програма. След това пред паметника на великия българин всички те поднесоха венци и цветя.

/e-Razgrad/

 

Hits: 30

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.