За трета поредна година Нико Комаровски спаси кръста на Богоявление

За трета поредна година Никола Комаровски стигна пръв до Богоявленския кръст във водите на Пчелина.

Зрелостникът от НПТГ „Шандор Петьофи“ скочи след ритуалното хвърляне на дървения кръст от архиерейския наместник отец Георги с още 15 мъже, бурно аплодирани за смелостта и почитането на традициите от над 500 разградчани на брега на втория язовир на Пчелина. Сред тях бяха кметът на Разград Добрин Добрев, председателят на ОбС Галина Георгиева, областният управител Владимир Димитров, общински съветници. В множеството имаше и много млади хора с пеленачета и току-що проходили деца на ръце.

Нико получи в дар кръста и икона на св. Йоан. Застаналите куражлии имаше грамота.

Никола Комаровски е състезател по карате киокушинкай и си пожела да бъде здрав и успехи в предстоящите състезания. „Желая на всички, които участваха и присъстват на ритуала по хвърляне на кръста, здраве и късмет“, каза той. По думите му,  усещането да извадиш Богоявленския кръст е уникално. „Бях убеден, че и тази година ще съм щастливецът, който ще спаси кръста!“, не скри емоциите си талантът.

Ритуалът започна с тържествен водосвет и благопожеланията на отец Георги към всички за здраве и спорна година за тях и близките им. След юнаците, хвърлили се във водите на язовира, благословия под звуците на гайда и тъпан получиха всички желаещи да я имат.

Празникът завърши с кръшно българско хоро. Познати и непознати вдигаха наздравици и си пожелаваха едни други всичко добро с чаша греяно вино край огромния огън.

Организаторите: Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев благодарят за съпричастността и подкрепата на Община Разград, ОД на МВР и на всички приятели и съмишленици. И ни поканиха да бъдем заедно на Йордановден и догодина!

/e-Razgrad/

Hits: 36

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.