Първа копка на Военен мемориал на поделенията в Разградски гарнизон

В Деня на храбростта и празник на Българската армия зам.-кметът на Разград Добрин Добрев, областният управител Гюнай Хюсмен,

подполк. доцент д-р инж. Калоян Илиев – заместник-декан на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен към Национален военен университет “Васил Левски” – Велико Търново и майорът от запаса Румен Вълчев направиха първа копка на Военен мемориал на поделенията, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878-2009 г. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

„Дълъг бе извървеният път от идеята за реализирането на това родолюбиво дело до първата копка, но важното е, че бе извървян заедно от Инициативния комитет и институциите: Община Разград, Областна Администрация – Разград, Министерството на отбраната, проектантския колектив, сега на ход е строителят” – каза в приветствието си пред гостите на събитието заместник-кметът Добрин Добрев. Той допълни, че монументът на входа на Разград ще е паметен знак за поколенията за подвизите на българските воини, които не са предавали никога бойно знаме в плен, както и за това, че всички сме горди последователи на велики мъже, отдали живота си за България.

Приветствие към присъстващите отправиха и областният управител Гюнай Хюсмен и авторът на идеята Румен Вълчев, а отец Дмитрий Терзи отслужи водосвет и благослови инициативата.

Гости на събитието бяха и: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметът Мирослав Грънчаров, заместник областният управител Евгени Драганов, главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров, подполковник Диян Желев – началник на Военно окръжие-Разград; полковник о.з. Огнян Кирилов – председател на Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за република България; подполковник о.з. Владимир Вълов – секретар на Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за република България; майор от запаса Иван Иванов – старши експерт в сектор „Връзки с обществеността“ във Военна академия „Г. С. Раковски“-София; началникът на РУО-Разград Ангел Петков, Таня Тодорова – директор на Регионален исторически музей-Разград, общински съветници, граждани.

Идеята за изграждане на Военния мемориал възниква през 2018 г., когато е учреден Инициативен комитет. През 2019 г. се представя инициативата пред обществеността, изработва се идейният проект от художника Теодор Даскалов, както и цялостния проект от архитект Елга Бонева. Започва и събирането на дарения. Общата стойност на мемориала е 90 000 лева, към този момент са събрани 50 000 лв., като Община Разград е предоставила 15 000 лв., Министерството на отбраната – 11 000 лв., от военното ведомство са поели ангажимент и за предоставяне на 600 кг. гилзи, излезли от употреба, те ще се използват за изливането на фигурите – два изправени коня и орел, които ще бъдат поставени върху голяма арка. Композицията включва и вечен огън, както и гранитни плочи, върху които ще бъдат изписани имената на 15-те военни поделения, функционирали в различни периоди в района. Разградски фирми пък са поели ангажименти за осигуряване на други материали и изработване на отделни елементи от мемориала.

Военният мемориал ще е на входа на Разград откъм Попово, срещу Селскоспанската гимназия и пред входа на бизнес зона „Перистър”.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.