Путин сравни медии и граждански организации с болшевиките

Нашите опоненти векове наред са казвали, че Русия не може да бъде победена, а може само да бъде съсипана отвътре, което беше благополучно направено след Първата световна война и в 90-те години, когато съсипваха Съветския съюз. Отвътре! И кой го правеше?

Обслужващите чужди интереси, които не са свързани с интересите на руския и на другите народи на Руската империя, Съветския съюз и Руската федерация днес.”

Така Владимир Путин отговори на голямата си пресконференция днес на въпрос на Би Би Си защо толкова организации, медии и физически лица бяха обявени през последните 6 месеца на годината за “чуждестранни агенти”, а Алексей Навални е в затвора, след като беше отровен.

В отговора си на Пьотр Козлов от руската служба на Би Би Си руският президент отново старателно избягваше да назове името на най-популярния критик на Кремъл и говореше за Навални като за “човека, когото уж били отровили”. “Многократно официално изпращахме запитвания от прокуратурата – дайте поне някакви материали, потвърждаващи отравяне. Нито един материал. С какво да си го обясним? Нито един за този “Новичок” или както там го наричат.”

Путин продължи да разказва как предлагал лично на Еманюел Макрон и Ангела Меркел руски специалисти да вземат проби, да проверят, да получат основание поне за завеждане на наказателно дело. “Не, нула. Как да си го обясним, питаме ние? Мълчание. Така че за това не е нужно да се говори, дайте да обърнем тази страница, ако няма какво да се отговори.”

“Кажете, моля, какво се случи в Русия напоследък, та така стремително и съществено да се увеличи броят на тези, които властите смятат за екстремисти, нежелани организации и чуждестранни агенти? Често говорите за историята, помните я. И навярно помните, че всеки път когато властта в Русия се концентрира в едни ръце при отсъствие на реална опозиция, когато се е намирала във фаза на активно противопоставяне на Запада, това в крайна сметка е предизвиквало ответна реакция, хвърляло е страната в бездната на войната и революцията. Не ви ли се струва, че вие, притежавайки пълна власт, вероятно залагате сега основите за такива войни и революции”, попита Козлов.

“Затворници винаги е имало във всяка страна и ще има, отвърна Путин. Няма нужда са се извършват престъпления и да се прикриваш зад политическа дейност.”

След това той повтори за пореден път тезата си, че не Русия е измислила закона за чуждестранните агенти, а той бил отговор на американския закон от 30-те години и руският бил “много по-либерален”, защото оставяли организациите да работят, но ако обявяват ясно източниците на финансиране. За това колко невярна е тази теза е писано неведнъж в Русия, където например формулировката на закона е силно размита, а медиите са длъжни при всяко споменаване на включения в списък да добавят “обявен за чуждестранен агент”. Ако в едно предаване 10 пъти стане дума за такава организация, водещият трябва 10 пъти да добавя това изречение, иначе има санкция.

За концентрирането на властта в неговите ръце Путин започна с обяснение за разделението на властите, както и че е “ясно, че във всеки етап от развитието на една страна съществуват определени нюанси с пълномощията им”.

Той обвини журналиста от Би Би Си, че обслужвал чужди интереси и че не такива като неговите работодатели, а народът щял да определя как да организира държавата и обществото си, за да бъдат “сплотени, ефективни и устремени напред”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.