Елените на Лапландия са заплашени от изчезване

ПОПУЛАЦИЯТА ИМ Е НАМАЛЯЛА ЗАРАДИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

Северните елени в Лапландия умират от глад и са застрашени от изчезване заради изменението на климата, предупреди девето поколение пастир.

Телетата умират през по-топлите лета, а стадата се борят да намерят храна, тъй като зимите започват “много по-късно, а пролетта и лятото продължават по-дълго”, според 49-годишната Анна Кристияна Олила от народа саами в Северна Финландия – местна група, която пасе северните елени от векове.

Семейството й е принудено да осигурява допълнителна храна на елените през зимата, което е скъпо и не е традиция в отглеждането на стада. Животните обикновено копаят сняг при минус 30°C зими, за да пасат лишеи и мъх.

Олила каза пред The ​​Mirror, че през последните 30 години непредвидимото време е застрашило стадата. Необходима е допълнителна храна, за да се поддържа живот на елените “в резултат на променящия се климат”, при който температурите в региона се затоплят с четири пъти над средния темп в света.

Това доведе до повече валежи през зимата, което води до многократно размразяване и повторно замръзване, превръщайки валежите в лед и затруднявайки елените, които копаят своята храна.

Олила казва, че миналата година снегът е пристигнал чак “точно преди Коледа”, а не в средата на ноември. Когато медията я посети в Лапландия този месец, температурата падна само до минус 18 градуса по Целзий, а не до минус 50 градуса, отчетени през предишните десетилетия.

“Летата, които преживяваме сега, са опасни и това, от което най-много ме е страх е, че северните елени не могат да се справят с жегата.

Стадото се бори, тъй като животните са адаптирани към екстремни студове, с малко потни жлези и два слоя козина, които да ги изолират. По-топлото време също носи повече вредители, включително комари и мухи.

В Северна Лапландия отглеждането на северни елени все още е голям източник на доходи.

Доклад, публикуван през 2018 г. от Американския геофизичен съюз, разкрива, че популацията на диви северни елени или карибу е намаляла наполовина през последните две десетилетия, от почти пет милиона на около 2,1 милиона.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.