Протестът на фермерите плаши: Другия път идваме със сопите

Браншови организации в селското стопанство отново излязоха на протест с искане за повече субсидии.

“Този път сме сами, но другия път ще сме със стадата и тоягите”, “Не убивайте българския фермер”, “Не унищожавайте българските плодове” са част от посланията на недоволните. Един от лозунгите гласи “Не на опитите за разделяне на земеделците”  – поредно потвърждение, че има сериозни разногласия и не всички одобряват тежките критики срещу агроминистерството и искането за оставка на неговия ръководител Кирил Вътев.

Оррганизатори на протеста са Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители, подкрепени от Асоциацията на овощарите в България и Асоциацията на зърнопроизводителите в България.  От другата страна на “барикадата” са браншови организации в месодайното говедовъдство, камарата “Плодове и зеленчуци”,  Българската аграрна камара и др.

На предния протест – преди седмица, участниците поискаха оставката на министър Кирил Вътев, а на нарочен  брифинг организаторите обясниха, че много разчитат на ГЕРБ и на ДПС да им даде рамо. Всичко това създава впечатление, че отвъд икономическите искания има и политически интереси.

Недоволните фермери настояват да отпадне таванът на евросубсидиите, получавани като компенсация за пазарните несгоди вследствия на войната на Русия в Украйна. Няма друга държава, която да настоява за премахване на лимитите. Същевременно България заедно с други страни от ЕС успя да договори увеличение на субсидиите по т.нар. украинска  помощ.

Segabg.com

Hits: 30

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.