Просветното министерство с четири сценария за учебната година

Четири варианта за работа на училищата, детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие през новата учебна година разработи Министерството на образованието и науката. Разработени са на базата на възможните сценарии на Министерството на здравеопазването за развитие на пандемията.
Документът е изпратен за съгласуване в здравното министерство. Предстои обсъждането му в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование.
Разписаните задължителни и препоръчителни мерки осигуряват условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай и най-вече на локален принцип. Образователните институции в цялата страна ще бъдат затваряни само при крайна необходимост – когато заболелите са над 500 на 100 000 души за последните 14 дни.
При най-лекия – зелен сценарий със заболеваемост по-ниска от 100 на 100 000 души, и при жълтия сценарий – с болни от 100 до 250 на 100 000 души, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията. При заболеваемост от 250 до 500 на 100 000 души на национално или областно ниво – в т.нар. червен сценарий, училищата работят по определен от Министерството график за преминаване към електронно обучение. Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 – тъмночервен сценарий, всички ученици ще учат от дистанция.
За детските градини се предвижда затваряне само в краен случай. При влизане на страната в тъмночервения сценарий ще могат да работят детските заведения със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.