Промените във ветеринарния закон облекчават регистрацията на животновъдните обекти, но ще затруднят работата на ветеринарните лекари

Областният управител  Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия днес.

В заседанието участваха и представители на общините от областта, които бяха запознати с решението на Министерския съвет от 24 януари за одобряване на План за контрол и предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете у нас през 2020 г., както и с измененията и допълненията в Закона за ветеринарномедицинската дейностг.

Д-р Илиян Драмалиев – директор на Областната дирекция по безопасност на храните, представи измененията и допълненията в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Въвежда се облекчен режим за регистрация на животновъдните обекти, без да се налага собствениците и ползвателите да заплащат такса за регистрация. Намалява се и административната тежест за гражданите, като отпада изискването стопаните да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните. За улеснение то ще се подава при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 10-дневен срок да го предостави в ОДБХ.

Комисията реши на заседанията на общинските епизоотични комисии, кметовете и кметските наместници на населените места да бъдат запознати с Плана за контрол и предотвратяване разпространението на африканската чума по свинете в България за 2020 г., както и с промените в ЗВД и регистрацията на животновъдните обекти.

Частно практикуващите ветеринарни лекари споделиха, че приветстват промените и допълненията в ЗВД, където се дават повече правомощия на кметовете, но изразиха мнение, че някои промени в закона са недообмислени и могат да донесат много проблеми. Като пример те посочиха, че според закона ще се определя най-малко по един регистриран ветеринарен лекар за всяко от населените места. Д-р Никола Досев изрази притеснение, че за 103 населени места в областта, ветеринарните лекари са 60, като скоро 3 общини ще останат без лекари, поради навършване на пенсионна възраст на сега действащите. Според новия закон заради биосигурност във фермите, не се позволява на регистрирани ветеринарни лекари, сключили договори за профилактика със собственици на индустриални ферми за свине и птици, да сключват такива и със собственици на лични стопанства.

По информация на ОДБХ – Разград няма нови констатирани случаи на АЧС в областта. Няма и констатиран случай на заболяването инфлуенца по птиците на територията на област Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.