Прокуратурата атакува новия данък за колите в Разград

Окръжната прокуратура в Разград ще атакува решението на Общинския съвет в Разград от последния ден на януари тази година, с което данък МПС бе повишен чувствително и стана един от на-високите в страната.
Проверката на държавното обвинение по сигнала на общинските съветници от „Кауза Разград“ Калоян Монев и Божинел Христов, независимата Милена Орешкова, Иво Димитров от групата на Реформаторския блок и Стоян Димитров от БСП за решението на местния парламент е приключила с извода, че има достатъчно основания решението на местния парламент да бъде атакувано.
На заседанието в края на януари част от съветниците бяха против предлаганите корекции в данъка за колите, но не успяха да спрат предложението на Общината и то бе прието. Само няколко дни след това Калоян Монев, Божинел Христов, Милена Орешкова, Иво Димитров и Стоян Димитров сигнализираха областния управител Гюнай Хюсмен и Окръжна прокуратура за решението и настояха за проверка относно неговата законосъобразност и поставиха конкретни въпроси: дали решението е мотивирано и обосновано, спазена ли е процедурата и дали новите налози са в интерес на гражданите.
Преди протестът на Окръжната прокуратура да бъде внесен в Административния съд, с него трябва да се запознаят страните в спора.
Припомняме, че новият данък стана възможен с нова методика за неговото изчисление: мощност на колата, година на производство и екологична категория. Но общините можеха сами да определят коефициентите за изчислението – с възможност да изберат стойности между долна и горна граница. Разградският Общински съвет прие коефициентите за екологична оценка в горната част на скалата и налогът стана по-висок в сравнение даже със София и ред други големи градове на държавата.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.