“Продължаваме промяната” няма да предложат кабинет, ако не са сигурни в подкрепата за него

“Продължаваме промяната” няма да предложи проект на кабинет с премиер Асен Василев, ако в четвъртък вечер няма увереност, че е осигурена нужната подкрепа за него в парламента, каза днес пред Би Ти Ви министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер. В отговор на въпрос, той посочи, че към днешна дата не достигат 6 депутатски гласа.

Това ще, че рече, че освен депутати от “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”, които са общо 109, вече са сигурни и гласовете на шестимата независими, отделили се от “Има такъв народ”. Лорер уточни, че за поста министър на финансите има няколко варианта, но имена и състав на кабинета няма да се обсъждат публично, докато подкрепата не е осигурена.

“Не купуваме депутати, съвести и хора. Тези, които се оплакват от това (ГЕРБ, “Възраждане” и “Има такъв народ”, б.а.) се чувстват в тази материя в свои води. За разлика от тях, за нас парламента не е магазин. Предлагаме на депутатите да излязат с високо вдигната глава и да кажат: “Аз гласувах за България”, посочи министърът в оставка в отговор на критиките.

Той допълни, че представителите на споменатите партии се отнасят към депутатите си като към своя собственост. “Те казват: “Говорят с хората НИ!”, отбеляза Лорер. Вчера Кирил Петков обяви, че разговори за подкрепа не се водят само с четирима души – Бойко Борисов, Слави Трифонов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов.

Министърът в оставка посочи също, че досегашният премиер Кирил Петков трябва да остане в правителството. “За него има редица възможни роли, като кандидатът за премиер Асен Василев ще реши коя от тях да му предложи”, каза още Лорер.

Според него четворната коалиция е била добър опит към това да се покаже как може да се преодоляват различията с мисъл за държавата. Лорер е уверен, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори “Продължаваме промяната” отново ще ги спечели.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.