Протестът в Скопие ескалира, над 40 полицаи са ранени

За 47 ранени полицаи, от които 11 с по-сериозни, а двама с тежки наранявания по време на ескалиралия снощи протест пред сградата на парламента на Република Северна Македония съобщават от тамошното МВР.

Протестът започна пред сградата на правителството страната, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време.

При засилено полицейско присъствие и с викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме пиратки голяма група от протестиращите, както бяха обявили, преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон.

Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на министерството, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се отправи към сградата на парламента.

И там полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради – на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.