Принц Уилям обяви най-сериозния си проект – да ремонтира Земята

Британският принц Уилям обяви награда за опазване на природата с мотива, че настоящият момент е повратна точка за бъдещето на Земята.

Всяка година петима души ще получават наградата Earthshot с надеждата, че в идните 10 години ще бъдат измислени поне 50 решения на най-важните проблеми на света.

“Изправени сме пред мрачен избор: или да продължим както досега и да увредим непоправимо планетата, или да си спомним, че като човешки същества имаме уникална сила и способност да ръководим, да въвеждаме иновации и да решаваме проблеми”, гласи изявлението на принц Уилям.

“Да си спомним възхитителните цивилизации, които сме изградили, животоспасяващите технологии, които сме създали, факта, че изпратихме човек на Луната. Хората могат да постигнат велики неща. През идните десет години ще се изправим пред най-важния си изпит: десетилетие на действия, за да ремонтираме Земята.”

Британското кралско семейство от години води кампании за опазване на околната среда. Инициативата Earthshot е плод на консултации с над 60 организации и експерти и цели да вдъхнови създаването на нови технологии, политики и решения за климата и енергетиката, природата и биоразнообразието, океаните, замърсяването на въздуха и опазването на питейната вода.

Съобщението на двореца Кенсингтън не включва подробности за размера на наградата и методите на финансиране. Проектът ще започне формално по-късно тази година, а церемониите ще се провеждат от 2021 г. до 2030 г. в различни градове по света.

Херцозите на Кеймбридж са използвали американската история за вдъхновение – името на проекта идва от идеята Moonshot на президента Джон Ф. Кенеди, който през 1961 г. публично си поставя целта десет години по-късно американец да стъпи на Луната. И успява да вдъхнови научното развитие, необходимо за това.

Би Би Си отбелязва, че според източници от двореца това е “най-сериозният проект” на принц Уилям досега. В същото време той навлиза в средите на хората, твърдо убедени, че са необходими спешни мерки за борба с климатичната криза – а това е мислене, което не се споделя масово.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.