Приеха райониране при училищния прием на първокласници

В деловата част от заседанието на Общински съвет в Разград в навечерието на празника на града бяха приети седем докладни записки, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Сред тях най-много дискусии предизвика предложението за приемане на система за прием на деца в първи клас в общинските  училища на територията на Разград за учебната 2022/23 г. Съобразно наредба за това още от 2016 година подобни системи се разработват в населените места с повече от едно училище. За пръв път тази година на ОбС в Разград бе предложен вариант за система с критерии за класиране при осъществяване на училищния прием, включващ и прилежащи райони за шестте училища в Разград с прием за първи клас. Водещ е критерият за близостта на училището до адреса на живеене на бъдещия първокласник, но системата включва и други критерии. За по-голяма прецизност общинският съветник от ДПС д-р Левент Апти предложи критериите, включително и допълнителните – да се точкуват, което бе прието от мнозинството местни парламентаристи. Общинският съветник от групата на ВМРО-Кауза Разград Калоян Монев предложи да бъде добавен още един критерии към допълнителните – за деца, които се отглеждат от един родител с влязло в сила решение за родителски права. В цялост включително двете постъпили предложения, както и част от постъпилите предложения по време на предварителното публикуване на проекта, докладната бе приета с 13 гласа „за“, 10 „против“ и 2 „въздържал се“. Според информация, оповестена по време на дискусията от експерти в отдел „Образование“, децата, които през есента се очаква да тръгнат в първи клас в Разград, са общо 305, като разпределението е следното: СУ “Христо Ботев“, включващо прилежащия район заедно с децата от село Благоево – 27; ОУ “Васил Левски“, включващ и селата Пороище, Ушинци и Радинград – 40; ОУ “Н.Й.Вапцаров“ – 51; ОУ “Ив. С.Тургенев“ – 77; ОУ “Н.Икономов“, включително жп гара Разград и Гецово – 87; ОУ “Отец Паисий“, включително Мортагоново – 23.

На сесията бяха приети и докладни за: утвърждаване на ценоразпис за продажба на дървесина на физически и юридически лица; докладна с предложения от общинския съветник Пейчо Георгиев за ефективно сметосъбиране и сметоизвозване; програма за международна  дейност на Община Разград през 2022 г.; списък за предназначението, броя, вида и местонахождението на общинските жилища за 2022 г.; определяне на пасищата, мерите и ливадите от общинския поземлен фонд за общо и индивидуално ползване за стопанската 2022/23 г.; разрешение за изготвяне на проект за подробен устройствен план.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.