Премиерът Янев очаква сериозна мигрантска вълна от Афганистан

Служебният премиер Стефан Янев смята, че има потенциал ситуацията с повишения мигрантски натиск да стане сериозен.

“Необходимо е следене на обстановката и най-вече какво се случва в Афганистан. Ситуацията там от гледна точка на сигурността се изостря и е с потенциал да предизвика много сериозна миграционна вълна. Не можем да предвидим в каква посока ще бъде, но в един момент тя ще се почувства и на европейските граници”, коментира още той.

Служебният премиер е на посещение в Банско, където обясни още, че страната се готви да вземе необходимите мерки.

“По-добра охрана на границата и там където се появи натиск да се реагира адекватно и хората да бъдат настанявани или връщани според споразуменията с другите страни”, заяви служебният министър-председател.

Стефан Янев коментира като обезпокоителните записите на полицейско насилие по време на протестите миналата година, които бяха показани по-рано в едноименната парламентарна комисия.

“Без да съм видял кадрите разбирам, че става въпрос за полицейско насилие, което не трябва по никакъв начин да се поощрява. Работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят с протестиращи или други хора, които нарушават обществения ред”, каза премиерът.

Той бе категоричен, че показаните кадри ще бъдат разследвани. “Тези кадри ще бъдат разследвани и нека компетентните органи да разследват и да кажат кой, какво и как е превишил и как са се случили нещата. Да, обезпокоително е”, добави Янев.

Служебният премиер за пореден път призова депутатите да приемат предложената от неговото правителство актуализация на бюджета. И предупреди, че ако това не се случи няма да има пари за здравеопазване и социални плащания.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.