За пръв път под 60% от американците се определят като “бели”

Жителите на САЩ с корени в Латинска Америка и Азия са причина движат ръста на населението на Съединените щати, а за пръв път в историята на страната под 60% от хората се самоопределят като “бели”.

Това сочат резултатите от последното преброяване, което ще се използва за очертаване на избирателните райони за следващите междинни избори, пише Би Би Си.

Данните показват демографските промени във всеки квартал на САЩ през последните 10 години. Те показват и прираст със 7.4% – до 331 млн., най-бавния от 30-те години на миналия век.

Над половината от този прираст е заради увеличаването на населението с латиноамерикански корени. То достига 62.1 млн. или 18.7% от населението през 2020 г. Към 2010 г. е 16.4, а към 2000 г. – 12.6%.

Жителите от азиатски произход са се увеличили с 35% и вече са 24 млн. души. Това е най-бързо растящият сегмент от населението.

Броят на черните американци се е увеличил с 5.6%, но делът им остава сходен с досегашния – 12.1%.

Според изследователи тези промени може да създадат нова идентичност, тъй като ще е нужно ново разбиране “кой е американец”. Заради ролята на данните от преброяването за очертаване на новите избирателни райони това вероятно и ще се усети пред урните. В 20 щата това се прави от републиканци в момента, в 10 – от демократи; в останалите го правят независими групи.

Някои в лявата част на политическия спектър се опасяват, че демографските промени може да подтикнат консерватори да променят избирателните райони, за да запазят политическата си власт, заради схващането, че членове на по-малки расови и етнически групи може да гласуват за демократите. Има и друга хипотеза – промените ще правят все по-трудно очертаването на избирателни райони, в които републиканците да могат да спечелят.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.