Президентът сезира Конституционния съд за избора на новите членове и призова да не полагат клетва

Президентът Румен Радев поиска от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционен избора на Народното събрание за двама негови членове.

Радев призовава новоизбраните – Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, да не полагат клетва преди окончателното произнасяне по неговото питане. Това съобщиха от президентството. По-рано днес стана известно, че клетвата на новите членове е насрочена за 26-ти януари от 11 ч.

В искането си до Конституционният съд, президентът припомня новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост.

Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата.

Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили. “Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата.

Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд”, смята още президентът. Той пише, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

Държавният глава призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии, преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Dnevnik.bg

Hits: 212

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.