Президентът Радев освободи главния прокурор Иван Гешев

Държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от президентството. Това означава, че Гешев вече не е главен прокурор. Предстои съдебният съвет да избере временно изпълняващ длъжността.

Гешев беше освободен с 16 гласа “за” от Висшия съдебен съвет в понеделник (12 юни) след като съдебният съвет прие, че той е накърнил престижа на съдебната власт, изричайки репликата, че “ясно кой е политическият боклук в Народното събрание”.

С указа на президента, седемгодишният мандат на Гешев е прекратен на четвъртата година от него. Той беше избран за главен прокурор през 2019 година от същия състав на този съдебен съвет, който го отстрани. Тогава Румен Радев върна процедурата на съвета за прегласуване, но Гешев получи отново подкрепа. През 2020 г. имаше протести с искане за оставката освен на кабинета на Бойко Борисов, но и за оставката на Иван Гешев. Повод за това искане стана т.нар нахлуване в президентството.

Официалният край на мандата на Гешев идва и фона на заявките му за сериозни разкрития за корупцията в България. Такива намерения той имаше и за участието му в мониторинговата група LIBE в Европейския парламент в Страсбург, с такава тема се очакваше и да е отложеното му участие в правна комисия в сряда (14 юни) и отмененото му изявление по БНТ.

Dnevnik.bg

Hits: 46

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.