Обсъдиха идеи за интегрирани териториални инвестиции за развитие на областта

На заседание на Областния съвет за развитие за представянето на новия интегриран териториален подход за развитие на регионите в България през програмния период: 2021 – 2027 г. бяха обсъдени идеи за интегрирани териториални инвестиции за развитие в Разградско. Това съобщиха от пресслужбата на областната администрация.

Новият подход в регионалното развитие навлиза в съществената си фаза и заинтересованите страни в областта трябва да са готови за прилагането му.

Заседанието беше ръководено от областния управител Драгомир Златев, в него участваха представители на общините, бизнеса, синдикатите и научните среди в областта.

По време на форума управителят на Областния информационен център в Разград Юлиян Данаилов представи най-важния елемент от този нов подход в регионалното развитие – интегрираните териториални инвестиции, чрез които се предоставя възможност заинтересованите страни от отделните региони сами да решат кои проекти биха допринесли за развитието на съответния регион, защото най-добре познават спецификите и потребностите на територията си. Тези проекти ще бъдат финансирани със средства по оперативните програми, специално предвидени за интегрирани териториални инвестиции. За проекти от Северен централен район, в който се намира нашата област, заедно Русе, Велико Търново, Габрово и Силистра са предвидени 710 милиона лева.

Кандидатстването за финансиране ще има два етапа. Първият от тях е разработване на концепции за интегрирани териториални инвестиции, които ще бъдат разглеждани и оценявани от регионалните съвети за развитие по вече приета методика. На втория етап за одобрените концепции ще се изиска разработване на подробни проектни предложения.

Последва дискусия да идеи за концепции за интегрирани териториални инвестиции, насочени към Разградско. Обсъдени бяхавъзможности за разширяване на съществуващи и създаване на нови бизнес зони, развитие на туристическия потенциал на общините Разград и Исперих и създаване на интегрирани туристически продукти със съседни области, развитие на зони за отдих и спорт като Младежкия парк в Разград и др.

Зам.-кметът на Разград Добрин Добрев обяви, че общината вече е стартирала работата по разработване на концепции за интегрирани териториални инвестиции: разширяване на бизнес зона „Перистър“, включително и изграждане на водородна зона и проектна идея, наречена „Бялото поречие на река Бели Лом“ но територия от от община Лозница, през община Разград до Русе.

Представителите на бизнеса:Христо Христов от фирма „Алфа-хим“, председателят на Районната търговско-промишлена и земеделска камара Слави Илиев, Костадин Николов, председател на Регионалната организация на Съюза за стопанска инициатива – Разград, Теодора Иванова и Александър Колев от сдружение „Местен бизнес Разград“, както и административният директор на Филиала в Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д.н. Станка Дамянова изразиха готовността си за активно участие в разработването на концепции и за включване в проектите, като акцентираха върху развитието на бизнес зони.

Областният управител Драгомир Златев подчерта, че от нашата активност зависи дали ще привлечем инвестиции в област Разград, които да допринесат за социално-икономическото ни развитие и подчерта, че Областният съвет за развитие ще бъде и занапред формат за генериране на идеи и обсъждане на концепции.

/e-Razgrad/

Hits: 50

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.