Предсрочни избори във Великобритания на 12 декември

Британските депутати отхвърлиха предложението на опозиционните партии за предсрочни избори на 9 декември и подкрепиха предложената от правителството дата 12 декември. Текстът за свикването на тези избори, които биха били третите за четири години, беше приет с внушително мнозинство от 438 гласа в Камарата на общините при само 20 “против”.

Борис Джонсън, който беше обещал Великобритания да излезе от ЕС на 31 октомври, многократно искаше предсрочни избори, за да бъде сложен край на кошмарната по думите му парализа, която руши доверието на обществеността в политиците поради липсата на развръзка по въпроса с Брекзит. Евросъюзът от своя страна даде трета отсрочка на Великобритания за напускането на съюза.

Ако изборите станат факт, те ще са първите коледни избори във Великобритания от 1923 г. и се очаква да бъдат доста непредсказуеми, съобщава БТА.

Според някои политици насрочването на избори толкова близо до Коледа може да подразни избирателите, а студеното зимно време и по-ранното стъмване през зимните месеци може да се окажат проблем за агитационната кампания и убеждаването на хората да отидат до урните.

Dnews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.