Предлагат Петранка Дацкова за почетен гражданин на Разград

На съвместно заседание на две постоянни комисии към Общинския съвет бе одобрено единодушно предложението Петранка Дацкова-Луканчевска да получи званието „Почетен гражданин на Разград“.

В заседанието участваха и ръководителите на групи общински съветници. Това съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Предложението бе част от докладна записка, внесена от кмета Добрин Добрев, включваше две номинации, направени от инициативни комитети, то бе представено от зам.-кмета Полина Иванова. При преглед на приложените подписки бе установено, че едното предложение – за музиканта Петко Томанов – не отговаря на критериите.

Към предложението за удостояване на Петранка Дацкова Луканчевска бе приложен списък със 73 имена с подпис и телефон. 12 участници в съвместното заседание гласуваха със „за“ предложението тя да бъде удостоена с престижното звание.

Петранка Дацкова ръководството на първия в Разградски окръг Профсъюзен дом на културата на 08.02.1966 г, четири дни преди да навърши 29 години.

Петранка Дацкова става инициатор и организационен създател на Капанския ансамбъл за народни песни и танци. За негова рождена дата се смята 18.03.1966 г., когато са назначени двамата нещатни художествени ръководители. Заедно с ансамбъла в Дома започват работа Работническият театър, Кукленият театър за деца, Школата за чужди езици, Детската музикална школа за народни инструменти. През 1971 г. Петранка Дацкова постъпва, а през 1974 г. завършва с пълно отличие Академията за обществени науки – Москва и защитава научната степен „кандидат на филологическите науки” – сега „Доктор по филология“.

През май 1977 г. Петранка Дацкова е избрана за председател на Окръжния съвет за култура. През 1984 г. тя е удостоена със званието „Заслужил деятел на културата” по предложение на Комитета за култура. И на последните две места от своя трудов път – дружество „Георги Кирков” и Съюза на учените в България – клон Разград Петранка Дацкова следва своя принцип „да оставя добра следа“, където и да работи.

От 1984 до 1989 г. е член на Пленарния състав на Комитета за култура на България. Автор е на статии в Aкадемията да обществени науки – Москва, град Орал и в местния печат, на книгите „Страници от един летопис (1996 г.), „Големият Дацков род – клонесто дърво в палето с жилави балкански корени” (2014 г.) „За красота и радост. История на Капанския ансамбъл“ /2023 г/.

Носител на много държавни отличия: орден „Кирил и Методий“ I и II степен, на отличието „За дружба с ГДР‘. Петранка Дацкова е първият носител на наградата „Никола Икономов“.

В докладната записка се обобщава, че Петранка Дацкова Луканчевска има изключителни постижения в областта на науката, образованието, културата, които имат общонационално и общочовешко значение и са свързани с Разград и общината.

Окончателното решение за удостояване със званието „Почетен гражданин на Разград“ ще се вземе на заседанието на Общински съвет на тържествената сесия на местния парламент от 11.00 ч. на 26 януари, а връчването на отличието е същия ден от 18.00 ч. в Общинския културен център.

Според Правилника със званието „Почетен гражданин на Разград“ се удостояват български и чужди граждани, с особени заслуги към Разград, общината и Република България във всички области на обществения и стопанския живот. Удостояване с  почетното звание е за: дългогодишна общественополезна дейност за  града и общината; морална постъпка или действие в името на обществото и личността; изключителни постижения в областта на науката, образованието, културата, спорта и др., които имат общонационално и общочовешко значение и са свързани с град Разград и общината.

/e-Razgrad/

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.