Преди местния вот: проверяват адреси, където живеят повече хора

Преди местните избори на 29 октомври отново неестествено се увеличава броят на жителите в малките общини. Това сочат данни на Института за развитие на публичната среда.

В няколко населени места жителите са се увеличили с над 50% в периода януари-април 2023 г. Става дума за селата Бодрово, Сливовик, Драгойново и Голима Раковица. На този фон заличават над 150 души, регистрирани на три адреса в Приморско. Това се случва след сигнали, че новодомците са променили адреса си шест месеца преди изборите. Според кмета на крайморския град на три адреса не живеят съответно 107, 57 и 17 души. От полицията в града извършват проверки навсякъде където живеят повече от четирима души на един адрес.

Централната избирателна комисия вече обяви, че ако човек е сменил регистрацията си през последната половин година, трябва да се запише в изборните списъци не по-късно от 14 дни преди деня на местния вот.

Използването на новодомци в местните избори стигна до абсурди преди седем години. С промяна в Закона за гражданската регистрация се въведе създаването на комисия, която да проверява новодомците.

24chasa.bg

Hits: 30

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.