Празник за140-годишнината на читалището в Гецово

Празник имаше в Гецово за140-годишнината на читалище „Просвета“.

Сред гостите бяха зам.-кметът и изпълняващ функциите кмет на община Разград Добрин Добрев, председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и зам.-кмета Хабибе Расим, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

В приветствието си гД. Добрев припомни важната роля на читалищата в поддържането на духовността по българските земи. Освен към основателите на читалищното дело той изрази признателност и към продължителите на делото им – съвременните читалищни дейци. „Време е да се преклоним и пред вашия труд, постоянство, упоритост и патриотизъм, именно на вас се пада да сеете просвещение и култура и да възпитавате българско самосъзнание на децата ни. Днес читалището в Гецово не само е достоен продължител на делото на предшествениците ни, но и съвременен будител, който достойно предава на бъдещите поколения българщината. От името на Община Разград ви поздравявам с празника!”, заяви Добрин Добрев.

Поздравления читалищните дейци от Гецово получиха и от ръководството на Съюза на народните читалища, откъдето изпратиха и грамоти за активна читалищна дейност по повод годишнината на читалището и за неговия председател Милен Станчев. От името на Съюза на читалищните дейци бяха връчени и грамоти за дългогодишна читалищна дейност на: Ансамбъл за изворен фолклор „Капанска китка“ с худ. ръководител Веселина Русева; Школа за народни танци „Капанска магия“ с худ. ръководители Неделчо Райчев и Милен Станчев и Ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци“ с  худ. ръководител Веселина Димова, както и грамоти за успешен творчески дебют на двата детски състава към читалището: Танцов състав „Гецовлийчета“ с худ. ръководител Лидия Станчева и Вокална група „Цветница” с худ. ръководител Цветалина Генчева.

В началото на празничния концерт Веселина Димова разказа историята на читалището, като припомни имената на изявени читалищни дейци от миналото и днес с приноса им към развитието на културната институция.

В концерта участваха както формации към читалището, така и гостуващи състави: Смесена фолклорна група „Капанка“ към читалище „Напредък“ – с. Дряновец с худ. ръководител Пламен Пеев; Група за хумористични песни и танци ”Лудите баби” към читалище „Съзнание” – с. Просторно с худ. ръководител  Иван Иванов; Мъжка фолклорна група  към читалище „Напредък“ – с. Дряновец с худ. ръководител Пламен Пеев и Капанския ансамбъл с директор Светослав Стойчев.

/e-Razgrad/

Hits: 57

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.