Почина Силвио Берлускони

На 86 години почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони, предаде агенция АНСА.

По-рано през тази година стана ясно, че Берлускони е болен от левкемия. Той е починал в болница „Сан Рафаеле“ в Милано, предадоха италианските медии.

Братът на Берлускони Паоло и дъщеря му Марина пристигнаха тази сутрин в болницата, за да се сбогуват с Берлускони, чието здраве се е влошило още повече часове преди това.

Берлускони, магнат в областта на недвижимите имоти, медиите и футбола, беше водеща фигура в италианската политика в продължение на десетилетия. Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната. Той бе министър-председател на Италия четири пъти в периода 1994-2011 година. До смъртта си бе член на Сената.

Медийният магнат Берлускони за пръв път поема властта през 1994 г. и ръководи четири правителства до 2011 г. Той оглавяваше дясноцентристката партия Forza Italia, която влезе в коалиция в кабинета на премиера Джорджа Мелони след изборите през септември.

Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната. Берлускони дълго време ръководеше и един от най-успешните футболни отбори в света – Милан, спасявайки го от тежко финансово положение и извеждайки го по-късно до върховете на Италия и Европа.

На парламентарните избори в Италия на 25 септември 2022 г. 85-годишният тогава Силвио Берлускони отново б избран в Сената, печелейки в едномандатния избирателен район Монца (регион Ломбардия), където той е собственик на едноименния футболен клуб. На изборите той успява да постигне нещо, за което отдавна е мечтал – да се върне в италианския парламентарен живот, след като почти цяло десетилетие е прокуден от него. През годините срещу Берлускони са се водели много дела, а името му често се свързваше и със сексуални скандали.

fakti.bg

Hits: 84

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.