Поредната кампания на Федерацията на жените в Разград в подкрепа на женското здраве

Започва поредната кампания на Федерацията на жените в Разград в подкрепа на женското здраве – записване за профилактични прегледи за рак на шийката на матката.

Пред журналисти председателят на Федерацията Любка Стоянова обяви, че кампанията се организира за седемнадесета поредна година. Записването по традиция ще е в  Кафе “Филхармония” от днес до 10 март. Прегледите ще са от 13 март до 13 април в кабинета на акушер-гинеколога д-р Кремена Романова, а микроскопското изследване ще бъде извършено от д-р Искрен Калчев. Тези от жените, които не могат да се освободят от работа през седмицата, д-р Романова ще приема в съботите от 10:00 до 12:00 ч. Прегледът, включващ и цитонамазка, е 25 лева. След получените резултати при нужда пациентките ще бъдат насочвани към допълнителна диагностика или лечение.

Д-р Романова припомни, че ракът на маточната шийка подлежи на пълно лечение, ако се диагностицира рано. По тази причина в цял цвят се прилагат програми за профилактика, но според нея България изостава. Д-р Романова подкрепи апела на Федерацията към жените, особено на възраст между 18 и 45 г., за ежегоден скрининг.

Прегледите са не само към жители на община Разград, а на цялата област. Любка Стоянова отчете, че в миналогодишната кампания от профилактиката са се включили 181 жени. В рисковите групи са установени четири жени и са насочени за допълнителни изследвания. При пет пациентки е открита миома, а други 53 са диагностицирани с възпалителни процеси и са били лекувани.

/e-Razgrad/

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.