Положението става “извънредна епидемиологична обстановка” – какво се променя

Правителството няма да поиска удължаване на извънредното положение заради коронавируса, което изтича на 13 май, но част от ограниченията и държавните инициативи за подпомагане на бизнеса и гражданите ще продължат да действат и след това за две месеца, а някои и повече,

съобщи в понеделник вечер министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция в Министерски съвет. Това стана ден, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че се върви към санитарно извънредно положение. Днес Борисов не присъства на пресконференцията, на която освен Горанов, бяха здравният министър Кирил Ананиев, правосъдният Данаил Кирилов и на транспорта Росен Желязков.

Решението да не се удължава извънредното положение, но да останат част от мерките, е взето на виртуално извънредно заседание на кабинета, проведено днес. Горанов уточни, че ограниченията, свързани с епидемиологичната обстановка, ще се налагат от здравния министър, чиито правомощия ще бъдат прецизирани с промени в Закона за здравето.

Извънредното положение беше въведено на 13 март. Предложенията за промените в законодателството, които ще позволят да не се продължава, ще бъдат внесени за одобрение в парламента утре. Владислав Горанов уточни, че коалиционните партньори приемат предложените текстове. Той очаква подкрепа и от други партии.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че промени в два члена на Закона на здравето му дават право с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на болните, заразоносителите, контактните и влизащите от чужбина. В отговор на въпрос, той уточни, че задължителната карантина, за идващите от чужбина, остава.

Освен това, по предложение на главния държавен здравен инспектор, Ананиев ще може да налага извънредни противоепидемични мерки за територията на цялата страна или отделни райони от нея.

Владислав Горанов обясни, че извънредното положение няма да се удължава, защото с него се ограничават демократични инструменти, което се използвало от политиците от опозицията за атаки срещу правителството.

 

Съдебната система заработва

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов съобщи, че от 13 май се възстановява пълната работа на съдебната система. Остават ограниченията за частните съдебни изпълнители да налагат запори и да пристъпват към принудителни вземания.

Кирилов уточни, че ще има актове на министъра на здравеопазването с общо действие и административни актове, които ще могат да се обжалват пред Административния съд. Той ще има 2 месеца да ги разгледа, а след решението му ще има възможност за обжалване на две инстанции. По настояване на премиера остава ограничението да няма запори върху всички доходи.

 

Външното оценяване на учениците се отменя

Данаил Кирилов уточни, че с промени с други нормативни актове през тази учебна година няма да има национално външно оценяване за учениците в 4 и 10 клас. То може да се проведе в началото на следващата учебна година.

 

Владислав Горанов поясни, че мярката 60/40 и другите инициативи за подпомагане на бизнеса и хората, изпаднали в затруднение, ще се продължат с два месеца до края на юни.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.