Подготвят областна аптечна карта

Областна комисия започна работа по изготвяне на актуална аптечна карта на Лудогорието – етап от съставянето на Националната аптечна карта.

Комисията е сформирана по заповед от Здравното министерство, а неин председател е областният управител Драгомир Златев. В състава й влизат представители на РЗИ, РЗОК, Регионалната фармацевтична колегия, Национална пациентска организация и общините в региона. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация.

На заседанието бяха представени и обсъдени методиката за изготвяне на картата и минималния брой аптеки и магистър-фармацевти за региона. Бяха поставени и задачи на участващите институции за събиране и обобщаване на необходимата информация. Един от основните акценти е попълването на две анкетни карти по образец. Едната се попълва от кметовете или кметските наместници за всяко населено място от област Разград. Ангажимент за организацията имат кметовете на общини заедно с Областна администрация. Втората карта ще се попълва от управителите на всички аптеки, които са открити и работят на територията на областта.

Крайният срок е 15 септември. На следващ етап работата по подготовката на областната аптечна карта ще продължи с обработка на данните, като следващото заседание на комисията ще се проведе през втората половина на месец септември. Съгласно методиката, в срок от три месеца след назначаване на областната комисия изготвената областна аптечна карта трябва да бъде представена на министъра на здравеопазването.

В Разградска област в момента работят общо 25 аптеки. В Разград те са 15, в Исперих са 3, в Кубрат – 4, в Завет, Лозница, Цар Калоян и Дянково – по 1, а в общинския център Самуил няма. Сериозен проблем за хората в региона е липсата на денонощна аптека, като това е един от проблемите, на които комисията ще търси решение в своята работа.

/e-Razgrad/

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.