Подготвят изработването на Общ устройствен план на Разград

Част от Времената комисия за подпомагане на широко обществено обсъждане на проекта за изработването на Общ устройствен план на Разград се запозна със Становище на Министерството на културата за него, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.
В обявеното заседание на комисията, в което възможност за участие имаха и граждани, участваха двама общински съветници, двама зам.-кметове в отпуск заради предизборната кампания за местните избори, представители на Общинска администрация.
Главният архитект на Община Разград Илин Солаков представи както становището на културното министерство, така и основните моменти от процедурата по приемане на Общ устройствен план. Той обясни, че Министерството на културата е съгласувало заданието за изработване на ОУП. Вече е обявена и обществена поръчка за изготвянето на плана. На по-късен етап ще има необходимост и от становища и от РИОСВ и други държавни структури. Предварителният проект ще подлежи както на широко обществено обсъждане, така и на обсъждане от експертен съвет, като срокът за изработката му ще е 12 месеца. Окончателният план с взети предвид становища от обсъжданията ще подлежи на приемане на заседание на Общински съвет.
По време на обсъждането стана ясно, че сред първите действия при подготовката на изработването на ОУП е било обхождане от комисия на всички обекти със статут на паметници на културата за установяване на състоянието им. Експерти обясниха, че част от обектите не са във вид на паметник на културата, отдавна изоставени от собствениците си, но наличие на множество наследници или други обстоятелства създават пречки преди започване на процедура за заличаването им от списъците с паметници, което става през Националния институт за недвижимото културно наследство.
Участниците в дискусията си пожелаха ангажиментът по обсъждане на основополагащия документ Общ устройствен план в следващия мандат на Общинския съвет да продължи по-активно.
/e-Razgrad/

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.