Подготвят Горскостопански план за общинските гори за периода 2022-2031 г.

Зам.-кметът на Разград Добрин Добрев се срещна с директора на “Разградлес“ инж. Свилен Йорданов за стартиралата подготовка за изготвяне на Горскостопански план за общинските гори за периода 2022-2031 г. Това съобщиха от пресцентъра на местнат администрация.

Според Закона за горите планирането се извършва за 10 години напред от стопаните на горите, след съгласуване с държавни институции, сред които Изпълнителната агенция по горите. Планът определя допустимия размер на ползване на горските ресурси и начина им на управление.

ОП “Разградлес“ стопанисва 15 505 хектара общински гори на територията на: Държавно горско стопанство – Разград, Държавно горско стопанство „Сеслав и“ Държавно ловно стопанство „Воден-Ирихисар“.

В територията на трите поделения попадат поземлени имоти, чието предназначение по скица е селскостопанска територия, но в действителност от десетилетия са гори със съответната таксационна характеристика. През годините тези територии – общо 338 хектара – са ползвани като гори по действащите лесоустройствени планове 2002-2011 г. и 2012-2021 г.

Необходимо е по-ясно регламентиране на тези територии и в тази връзка зам–кметът Добрин Добрев и директорът на “Разградлес“ Свилен Йорданов обсъдиха възможностите за промяна на предназначението на тези земеделски площи в горски територии. Подобна процедура стартира с решение на Общинския съвет и затова предстои изготвянето на докладна до местния парламент за даване на съгласие за промяна на предназначението.

Инж. Йорданов информира Добрин Добрев за темпото, с което върви закупуването на дърва от населението. Само през последните два месеца жителите на региона за купили 540 тона. До преди 2-3 години подобно количество е осигурявано за населението за цяла календарна година.

Към момента продажбата на дърва за огрев е временно преустановена до осигуряване на допълнително количество, продължава обаче продажбата на обла дървесина. Доставката й се извършва след предварително заплащане на касата на предприятието на ул. „Бели Лом“47 или по кметствата в населените места. Продажбата на преработена дървесина пък се осъществява на място в складовата база на „Разградлес“ на ул. „Костур“34 в деня на доставката, без предварителни записвания.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.