От партиите шах до европейското “на майтап”: победният път на Едмонд Назарян в Рим

Включихме го в състава на майтап, за да трупа опит, а той стана шампион.”

С тези думи носителят на две олимпийски титли Армен Назарян изрази вълнението си около европейската титла на сина си Едмонд. Още в първото си голямо състезание при мъжете 18-годишният състезател стъпи на върха.
Едмонд Назарян стана европейски шампион в неолимпийската категория до 55 кг в класическия стил. Във финала той победи със 7:3 миналогодишния европейски първенец Виталий Кабалоев от Русия.
Това беше първи златен медал за мъжката борба от голямо първенство за последните три години.
“Много обичам да ставам шампион. Това е в кръвта ми. Предаде ми го баща ми”, каза Едмонд Назарян, цитиран от сайта на Българската федерация по борба.
“Мисля, че очаквах тази титла. Излязох да стана шампион – нищо, че това ми беше първо състезание при големите, при по-опитните. Давам всичко от себе си и виждате, че се получава. Нямам притеснения. Излизам и показвам каквото съм работил на тренировките, просто го усъвършенствам. Направих първата стъпка при мъжете. При дебюта си станах шампион. Това е голяма радост”, продължи 18-годишният борец.
Той посочи, че е пристигнал в Рим със задачата да трупа опит. “В началото на първенството и треньорите ми нямаха големи очаквания. А моят баща ми казваше: Спокойно, ти си при мъжете, идваш, за да правиш борби. Затова тръгнах освободено, без напрежение – не бързах и не рискувах, но имах своя тактика. Именно това ми беше предимството пред останалите, които бяха по-големи и по-опитни от мен”, заяви Назарян.
Европейският шампион посочи, че се е възползвал от възможностите си. “А във финала излязох, за да стана шампион. Нищо, че ми беше дебют при мъжете.”
Назарян каза, че много обича да играе шах, и смята, че това му е от полза в борбата. “Шахът тренира бързина на мисълта, а в нашия спорт именно това трябва да използваш, както и да имаш здрава психика. Е, накрая руският борец искаше много да ме победи във финала, но и аз исках страшно много да стана шампион.”
Баща му заяви, че ще се радва, ако синът му надмине успехите му. “Радвам се, че той има воля, каквото повечето хора нямат. Той трябва да продължи да се бори, за да стане световен и олимпийски шампион. Та той все още е дете, на 18 години, а вече е шампион при мъжете. И тук вече ме задмина – аз спечелих първия си медал на 19 години. Бори се докрай, прави и моята коронна хватка “центур”, която ми е донесла много победи”, заяви Армен Назарян.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.