Отново ремонтираха паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий

ТОВА Е ТРЕТИЯТ ОПИТ ТОЯГАТА ДА СЕ ВЪРНЕ В СКУЛПТУРНАТА КОМПОЗИЦИЯ, КРАДЦИ Я РЕЖАТ ЗА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ * ПОДОБНА БЕ СЪДБАТА И НА ВЪРХА НА КОПИЕТО НА СВ. ГЕОРГИ ОТ ВОЙНИШКИЯ ПАМЕТНИК В ДРУГИЯ КРАЙ НА ПЛОЩАДА

В навечерието на 24 май Настоятелството на „Развитие“ изпълни ангажимент, поет в разговор с кмета наРазград Денчо Бояджиев в началото на годината, да бъде възстановен липсващ елемент от паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий на площад „Възраждане“, съобщиха от пресцентъра на местна администрация.

Тоягата в ръката на една от човешките фигури от паметника изчезна преди няколко години и не бе възстановена заради реалната опасност отново да бъде открадната и предадена за вторични суровини. Тъй като в района вече има видеонаблюдение, тази опасност е минимална и от читалищното настоятелство, пред чиято сграда се намира скулптурната група, предприеха възстановяването на първоначалния вид на паметника, пред който Разград се събира в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Окрийте разликата...
Окрийте разликата…

За тази цел на леяр е поръчана бронзова отливка, преди дни тя е монтирана уж по-здраво от преди – със заварки в горната и в долната й част.

За финансирането на ремонта бе предприета благотворителна кампания с поставяне на кутии във фоайето на читалището и в кафе „Филхармония“, но заради извънредното положение и там и по банковата сметка на читалището постъпиха около 350 лв., а стойността на отливката е 1000 лева, допълват още информацията от пресцентъра на Общината. Стойността на реставрацията ще бъде извършена с отложено плащане до средата на юли, кутията в заведението отново е поставена и от читалищната управа очакват подкрепа от обществеността.

==============================

e-Razgrsd.bg припомня, че това ще бъде третият опит за връщане на тоягата в скулптурната експозиция. Първият път бе броени месеци след откриването на паметника преди двайсетина години. Тогава покойният и всеможещ експерт „Култура“ в Общината Косьо Рангелов чрез свои приятели я възстанови – пак от бронз.

Мина-не мина време, тоягата изчезна пак. Тогава Косьо опита трик – пак с приятели, навариха при заварчик сводопроводна тръба, така че тоягата да изглежда бронзова. И… тя пак изчезна! Тогава и Косьо вдигна ръце.

Впрочем, подобна съдба имаше и върхът на копието на Св. Георги от Войнишкия паметник в другия край на площада. Крадоха го и след това скулпторът Любомир Добрев го възстановява няколко пъти.

/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “Отново ремонтираха паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий”

  1. Уважавам създателите на изкуство или т.н. артелементи, но това 1000лв. за тояга ми идва малко в по-вече. А Любо Добрев несъмнено е талантлив творец, но все пак да си припомним как известна част от активите на “Диамант” АД изчезнаха или по скоро се прехвърлиха в нечии сметки след като бяха поръчани неизвестен брой дървени пластики от ръководството на Диамант малко преди да го обявят в несъстоятелност и заплатени на баснословни цени . А след продажбата на хижата на завода на “Маринчо”, останали там .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.