Откриха препариран лъв в склад на ветеринарна клиника

„По сигнал вчера бе извършено претърсване в склад на ветеринарна аптека в покрайнините на Разград и там бе открит препариран мъжки лъв“. Това обявиха на пресконференция на открито днес окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на ОД  на МВР старши комисар Константин Костов.
Образувано е досъдебно производство, но още няма обвиняем по него. “За пръв път виждам подобно веществено доказателство”, сподели прокурор Димитров.
Производството е по чл.278 „г“, ал.2 от НК: „Който търгува с екземпляри от защитени видове от дивата флора или фауна или с техни части или продукти, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева“.
„Собственикът на склада ще се яви в прокуратурата в началото на идната седмица и ще бъде разпитан. До момента твърдението му е, че има животното от поне 10 години“, каза още окръжният прокурор. Животното и фирмата са собственост на 46-годишен ветеринарен лекар от Разград, уточниха по-късно от пресцентъра на МВР.
На пресконференцията като консултант бе и бай Бехчет, повелителят на лъвовете от разградския зоокът. Той бе категоричен: мъжки лъв на възраст около година. И още нещо твърде любопитно, според него /на 80%/ лъвът е от разградския зоопарк. Без обаче да е сигурен през коя година е бил роден.
Каква е точно историята около препарираното животно ще се разбере напред в бъдещето – предстоят множество съдебни и биологични експертизи, както и разпити на евентуални свидетели.


/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.