Откриха обновената Тракийска гробница в „Сборяново“

Министърът на културата Атанас Атанасов, посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа и изпълнителният директор на фондация „Credo Bonum“ Цветелина Бориславова откриха официално днес обновената Тракийска гробница в Археологическия резерват „Сборяново“ край исперихското село Свещари.

Царската гробница е ремонтирана по проект „Свещари в нова светлина“ с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното. Любопитна подробност е фактът, че гробницата е открита при разкопки преди точно 40 години.

„За обновяването на Свещарската гробница трябваха три години и половина и инвестиция от Правителството на САЩ в размер на над 334 000 лев. Когато пристигнах в България, този проект едва започваше. Щастлива съм да бъда тук при завършването му. В страна с голям брой находки от древността, на второ място след Италия, тази Тракийска гробница се откроява със своята красота и значимост“, каза посланик Херо Мустафа. „Светът трябва да опознае България чрез нейните исторически чудеса“, убедена е тя .

Министърът на културата Атанас Атанасов благодари на всички, посветили се на каузата уникалната Тракийска царска гробница да заживее нов живот. И изрази убеденост, че в своята нова светлина Свещарската гробница привлече туристи и ценители от България, Европа и света“.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Разград Деян Димитров, зам.-кметовете на Разград и Исперих, директорът на Регионалния исторически музей в Разград Таня Тодорова и експерти от разградския музей, археолози, граждани.

По вече завършения проекта са извършени всички подобрения в гробницата: климатизацията, осветлението вътре в погребалната камера с кариатидите и представянето на артефактите. В новата интерактивна зала има изложба с всички проучвани обекти в Археологическия резерват „Сборяново“.

Бисерът на тракийската култура ще приема туристи още от утре, съобщи директорът на Историческия музей в Исперих Емилия Германова.

/e-Razgrad/

Снимки: Мехмед АЗИЗ

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.