Васил ПЕТРОВ: С очакваната реколта земеделците от Североизтока ще покрият завишените си разходи за торове, препарати и горива

По традиция Денят на пшеницата“, организиран в Разград от Семпе груп“ ООД и днес започна в заседателната зала на хотел „Централ“, където присъстващите бяха запознати с  възможностите и услугите, които фирмата предлага, както и със състоянието и тенденциите на международния пазар.

А след това – на опитното поле на „Семпе груп“ – пред колеги, партньори и клиенти от Североизточна България бяха представени 32 сорта пшеница и 17 сорта ечемик.

„Анализът на състоянието на реколтата за страната тази година показва, че се очаква с около 15% по-нисък добив в сравнение с 2021 г. Това е така, защото в Западна България ситуацията е кризисна. По линията Русе – Велико Търново – Разград – Добрич е с добри условия засега, още повече след последния дъжд“, каза пред журналисти Васил Петров, домакин на днешния Ден на пшеницата край Гецово. Според него проблем с ечемика и пшеницата няма, рано е да се прогнозира за слънчогледа и царевицата.

Васил Петров очаква добиви от пшеницата тук, в Североизтока, между 600 и 700 кг/дка. Цената тази година е разтеглива и трудна за прогнозиране величина. По различни причини се променя почти всеки ден. Влияние оказват: Путин и войната; украинският запас, който не може да бъде изнесен; прогнозите за развитието на земеделието в Америка; желанието на Африка да купува зърно; климатичните условия и още куп неща.

Васил Петров е сигурен, че земеделските производители в Североизтока ще могат да си покрият завишените разходи за торове, препарати и горива с очакваната реколта. Това, обаче, не е сигурно за зърнопроизводителите в Западна България.

Забраната за употреба на цели групи активни вещества –  инсектициди и фунгициди за растителна защита, Васил Петров нарече: „Театър, който се разиграва вече много години от пчеларите. Те имат проблеми с отглеждането на пчелите, вероятно и ние, земеделците, имаме влияние донякъде върху този процес, но замърсяването на околната среда е нещо глобално, което трови пчелите. Ние имаме интерес да има пчели, те ни увеличават добива. Ние не работим срещу пчеларите. Но не малко хора разсъждават /напишете го/ със задниците си, зависи на кой стол са седнали“, категоричен бе Васил Петров.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.