Откриха обновената зала „Абритус”с пожелание тя да стане дом на всички спортисти в Разград

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков остана впечатлен от обновената спортна зала „Абритус” в Разград и на официалната церемония за откриването й благодари на местната власт за „прекрасната, красива и функционална зала „Абритус”.

Единственият българин, играл в NBA, пожела на жителите на града залата да стане „дом на всички спортисти в Разград, а ръководството на баскетболния клуб да направи така, че в залата да се създадат състезатели, чиито имена да се запишат със златни букви в историята на българския баскетбол и спорт”.

Поздравления за отварянето на залата ръководството на Община Разград получи и от представители на различни поколения разградски баскетболисти, които уважиха събитието.

„Бих нарекъл залата дворец за младите баскетболисти от клуб Вълци – Разград, защото те най-много го чакаха и изживяваха докато залата придобие този хубав, завършен вид“, каза още кметът в приветствието си. Той пожела новото спортно съоръжение да стане събирателен център за желанията, амбиции и стремежите на младите състезатели да доразвиват баскетбола, който винаги е бил един от любимите в Разград, а градът се е славел като един от най-добрите центрове в страната.

„Надявам се, че с това амбициозно ръководство на баскетболния клуб Вълци, с любовта на жителите на Разград, баскетболът ще се завърне достойно на мястото си“, допълни Бояджиев.

Преди приветствията от официалните лица отец Дмитрий Терзи отслужи водосвет за здраве и благополучие.

Сред официалните гости на събитието, превърнало се в истински спортен празник, бяха: председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев; заместник-кметовете Полина Иванова, Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим; областният управител Драгомир Златев; Христо Христов – мениджър национални отбори и състезания в БФБ; Елеонора Гурбанова – представител  на Министерството на младежта и спорта, експерт за областите Русе, Разград и Силистра; Филип Виденов – изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол, както и Гергана Брънзова – първата българка, играла в женската NBA; Албена Брънзова – мениджър „Развитие на женския баскетбол“ в БФБ; общински съветници от Разград, баскетболни ветерани от различни периоди на спортната история на града.

Освен традиционните ритуали за откриване на обновената зала, бе проведен и нов – млади баскетболисти от СКБ ”Вълци-Разград отбелязаха първите точки в новите баскетболни кошове с топки с автографи на част от официалните лица.

Първата приятелска среща в обновената спортна зала „Абритус” бе между два отбора баскетболни ветерани, родени през 80-те години на миналия век с треньори Стефан Данаилов и Николай Ангелов. Срещата премина с преобладаващо надмощие в различните части и на двата тима и с феърплей, завърши с обща снимка.

Първата официална среща пък бе между отборите момчета до 14 години на „Вълци-Разград“ и Шумен, кръг от Елитна група „Изток“.

В официалната част от откриването на обновената спортна зала „Абритус” участваха с поздрав към баскетболната общественост три танцови формации от Разград: Градски мажоретен състав и Танцов ансамбъл „Булгарика” към Центъра за работа с деца и Спортен брейкинг клуб „Шадоус”.

Във фоайето на залата бяха осигурени занимания за децата – мини роботи, осигурени от ПФК ”Лудогорец 1945” и други игри, свързани с баскетбола. От ”Столово хранене” бяха подготвили  пункт с напитки и храни.

Спортна зала „Абритус“ е с капацитет 650 зрителски места, в нея може да се провеждат занимания по баскетбол, бокс, борба и други спортове, както и културни събития и изложения. Залата е изградена през 1988 г. по инициатива на спортния деятел и Почетен гражданин на Разград Владимир Софрониев. През годините в нея са провеждани национални и международни спортни събития. През 2013 г. там започна ремонт, впоследствие спря и около довършването му възникна сложен юридически казус. През настоящата година ръководството на Община Разград успя да се справи с него този казус и бе обявена обществена и бе довършено започнатото преди почти десетилетие. Ремонтните работи бяха извършени със средства от общинския бюджет.

/e-Razgrad/

Hits: 95

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.