Кипър получи парченце от Луната, подарено от САЩ

Част от лунна скала, предназначена за подарък на добра воля от правителството на САЩ за народа на Кипър, достигна до получателя си 50 години по-късно. Рядката лунна проба бе предадена на официална церемония в петък в Никозия.

Фрагментът, който тежи 1,1 грама, е част от геоложка проба от Луната, взета от мисията на “Аполо 17” през 1972 г. Лунното парче е покрито с малък глобус и е прикрепено на дървена поставка над флага на Кипър. То ще бъде постоянно изложено в Президентския дворец в Никозия. Лунната скала, предвидена първоначално като подарък от правителството на САЩ за Кипър, заедно с други държави, не е могла да бъде връчена на правителството в Никозия заради започналите етнически вълнения, турското нашествие и убийството на американския посланик на острова през август 1974 г.

Дарението е пример за задълбочаващите се връзки между двете страни в областта на сигурността, енергетиката, научно-технологичното сътрудничество, заяви председателят на парламента на Кипър Анита Димитриу, приемайки лунния образец от посланика на САЩ Джудит Гарбър. Церемонията бе и в чест на 50-годишнината от мисията на Луната на “Аполо 17” и първата мисия по програмата „Артемида“ през ноември.

Национална космическа стратегия на Кипър се очаква да бъде обявена следващата седмица.

bnr.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.