Откриха и ремонтираната детска градина „Приказка“ – последният обект по проекта за обновяване на образователната инфраструктура в Разград

С официална церемония и прерязване на лента днес бе открит и последният, 12-ти, обект по проекта „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на Разград“, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

„Имаше проблеми, но търсихме най-добрите варианти за разрешаването им и в края на проекта се вижда, че това е едно добро решение за Община Разград. С този проект завършва обновлението в сферата на образованието – от най-малка възраст до завършване на средно образование са създадени много добри предпоставки децата на Разград да растат, учат и творят в добра обстановка,“ заяви кметът Денчо Бояджиев при откриването на ремонтираната ДГ “Приказка“.

Директорката Румяна Ненова благодари на настоящата кметска управа в лицето на кмета Денчо Бояджиев и заместниците му Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров. „Те ежедневно бяха до нас, за да може този прословут ремонт да приключи“, обясни тя. Ненова увери, че в обновената база децата се чувстват добре, педагозите са мотивирани да работят още по-добре, а родителите са доволни.

Лентата на обновената детска градина прерязаха кметът Денчо Бояджиев и директорът Румяна Ненова. Преди това водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Дмитрий Терзи.

Сред официалните гости на церемонията бяха: заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров, зам.-областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, началникът на РУО-Разград Ангел Петков,  главният архитект на Община Разград Илин Солаков, заместник-председателят на Общинския съвет Калоян Монев, ръководителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов, общински съветници, ръководителят на проекта Недим Тахиров.

Заради превантивните мерки срещу короновируса церемонията се проведе в двора на градината без участието на деца и без официалните лица да влизат вътре в сградата.

Ремонтните дейности в градината бяха за 650 500 лв. без ДДС, в рамките на които бе подменена дограмата. Изпълнени са топлоизолационни системи по външни стени, по покриви, по подовете над сутерена. Над терасите са монтирани сенници. Подменени са водопроводната и канализационна мрежи в санитарните възли към групите. Изпълнена е отоплителна инсталация с автоматично управление – с нов котел на течно и газообразно гориво и с алуминиеви радиатори. За осигуряване на общодостъпна среда за хората с увреждания е  изпълнена оборудвана с ръкохватки рампа и във всички подменени настилки са изпълнени съответните тактилни плочи. Обновен е целият двор с шест детски площадки с нови съоръжения.

В детската градина е доставено учебно, кухненско и компютърно оборудване и обзавеждане – гардеробчета, легла, съдомиялни, фурна, лаптоп и др.

Част от проекта бяха 12 обекта – 2 детски ясли, 7 детски градини, 2 училища и 1 физкултурен салон, благоустроени и ремонтирани с подкрепата на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., с финансиране в размер на 9 897 137,19 лв. с бенефициент Община Разград. Периодът на неговото изпълнение е 29 септември 2017 г. – 29 март 2020 г.

/e-Razgrad/

Снимки: Общинска администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.