Осъдиха мъж, укрил данъци в особено големи размери, да заплати 83 721 лева обезщетение на държавата

Окръжният съд в Разград осъди мъж, укрил данъци, да заплати обезщетение на държавата за причинени имуществени вреди, съобщиха от пресслужбата на съда.

ваПодсъдимият В.Б. е признат за виновен за това, че в периода от септември 2009 г. до април 2010 г. в Разград, в условията на продължавано престъпление, като собственик и управител на търговско дружество, сам и чрез оперативен счетоводител в дружеството, потвърдил неистина в подадени справки – декларации. Той използвал документи с невярно съдържание, в които удостоверил, че дружеството е получател по посочените в данъчни фактури доставки и в нарушение на закона приспаднал неследващ се данъчен кредит в размер на 64 109 лв.

Съдът определи наказание на 49-годишния мъж от две години и шест месеца „лишаване от свобода, като отложи изпълнението на така определеното наказание за изпитателен срок от четири години. В.Б. е осъден да заплати на държавата, представлявана от министъра на финансите 83 721, 33 лева, представляващи обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва от 14.04.2010 г. до окончателното изплащане. Подсъдимият ще заплати 3 348,85 лв. държавна такса върху гражданския иск по сметка на Окръжен съд – Разград и 1 031, 70 лева на Окръжна прокуратура – Разград за направени разноски в хода на досъдебното производство.

Присъдата подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд – Варна.

/e-Razgrad/

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.