МОСВ се ангажира с постоянни комплексни проверки в Разград

До края на годината Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще извърши множество комплексни проверки в Разград чрез РИОСВ-Русе и Басейнова дирекция „Дунавски район“, съобщават от пресцентъра на МОСВ.
Целта е да се проследят всички компоненти и фактори на околната среда и човешката дейност в града, които носят риск или са изложени на риск от замърсяване – включително водите на река Бели Лом, въздухът в града, както и пречиствателните съоръжения на предприятия в града и заустяванията в реката. Комплексните действия са в резултат на поетия от министерството ангажимент пред гражданите на Разград и местната власт във връзка с изострения проблем с неприятните миризми в града през юли и август, пропомнят он МОСВ.
За периода от 6 юли до 31 август са извършени над 35 проверки от агенциите на Министерството на околната среда и водите, от които 12 са планови, а 22 извънредни с 9 пробонабирания.
От МОСВ идлеждат какво тачна се е случило:
– На 18 юли са извършени извънредни пробонабирания на отпадъчните води от „АДМ Разград“ ЕАД, „Биовет“ АД – клон Разград и ГПСОВ Разград, зауствани в река Бели Лом.
– На 2 август е извършен обход за установяване на причините за миризми в интервала 20:20 – 23:15 часа в района на Разград. Проверени бяха заустяванията на водите на „Биовет“ АД, цялата канализация и състоянието на р. Бели Лом.
– На 10 август РИОСВ-Русе представя доклад по проблемите на чистотата на атмосферния въздух в Разград по време на открито заседание на Общинския съвет. По време на откритото заседание присъстват министър Юлиян Попов, зам.-министрите Ренета Колева и Петър Димитров от МОСВ, Галина Симеонова – гл. директор на ОПОС, представители на РИОСВ-Русе.
– От 4 до 15 август е извършена комплексна проверка на „Биовет“ АД Разград, съчетана с проверка на всички компоненти и фактори на околната среда.
През последните десет дни на август Басейнова дирекция „Дунавски район“ и РИОСВ-Русе извършиха четири проверки и взеха 17 пробонабирания от различни точки на река Бели Лом, допълват от МОСВ:
– При проверка на 21 август е извършено пробовземане от 3 точки в река Бели Лом за изследване на 12 броя физико-химични показатели. Резултатите от анализа са получени на 31 август и към момента се обработват и анализират.
– На 24 ти август РИОСВ-Русе, БДДР и Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда извършват нови извънредни пробонабирания за изследване качеството на водите от заустванията на „АДМ Разград“ ЕАД, „Биовет“ АД – клон Разград и ГПСОВ.
– На 25 август е направена повторна проверка на участъка от река Бели Лом в землищата на Разград, село Гецово и село Дряновец. В хода на проверката бяха взети общо 6 броя водни проби от река Бели Лом за анализа на 31 показателя, в т.ч. физико-химични показатели, специфични замърсители и приоритетни вещества.
– Допълнително, с цел да се извърши по-детайлен анализ на състоянието на водите, на 30 август са взети проби от речен седимент в 6 точки от река Бели Лом, като е възложено изследване на 13 броя показатели във всяка от пробите.
– На 30 август, след постъпване на информация за оцветени в червено води на река Бели Лом в района на мост при село Гецово, БДДР отново е възложила вземане на водни проби в две точки от река Бели Лом, като е възложен анализ за наличие на 32 бр. вещества съобразно подадения сигнал.
След получаване на всички резултати, БДДР ще извърши обстоен анализ, за установяване на източник и характер на замърсяване на река Бели Лом.
От началото на 2023 г. са извършени 3 измервания на качеството на атмосферния въздух, 2 от тях по график, а едно е извънредно.
Продължава проучването на предприятия, потенциални причинители на констатирани оцветявания на водите и причинители на замърсяване на р. Бели Лом, както и възможни стари натрупвания на химични вещества в реката, или близо до нея, които при подходящи климатични условия дават реакция и я замърсяват и оцветяват. Наблюдава се работата на градската пречиствателна станция.
РИОСВ-Русе започна комплексна проверка по компоненти и комплексно разрешително в „Биовет“ АД. Експертите на регионалната инспекция проследяват пътя от суровината, производството, отпадъка, водата и въздуха. Предстои проверка в пречиствателната станция на дружеството, която е втора поред, информират от МОСВ.
Предстои и проверка дали производствата в село с. Гецово замърсяват река Бели Лом.
Заради неприятните миризмиот години разградчани организираха пред август няколко протеста. На 25 август при поредната акция протестиращите подчертаха, че търпението им се е изчерпало и поискаха незабавна реакция от държавата и общината.
/e-Razgrad/

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.