Омбудсманът: Поскъпването на водата сега е цинично

НЯМА МЕХАНИЗЪМ, ХОРАТА ДА ПЛАЩАТ ПО-МАЛКО ПРИ ЛОШО КАЧЕСТВО

Преди дни стана ясно, че КЕВР ще обсъди нови цени на водата в 26 региона в страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон – от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

“През годините е доказано, че увеличаването на цената на водата с нищо не допринася за гражданите, защото качеството й не се повишава”, заяви пред БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.

Качеството на водата е доста ниско на доста места. Има и много загуби, а показателят за общите загуби не е включен от КЕВР в показателите, които определят цената на водата.

“За мен е цинично в този момент да се вдига цената на водата. Качеството й няма да се повиши очевидно към този момент, общите загуби продължават, а всъщност хората трябва да плащат по-висока цена”, смята омбудсманът.

Тя припомни, че е възразила и срещу новият закон за ВиК, който се предлага от МРРБ. Няма механизъм, при който хората да плащат по-малко, ако качеството на водата не е добро, а в същото време се слагат и допълнителни такси като таксата достъп до вода, която се плаща при всички положения независимо дали се ползва или не вода.

“Смятам, че доста по-внимателно трябва да се обмисли въпросът с цената на водата и в момента КЕВР не бива да вдига цената на водата”, каза Ковачева.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.