Около 20 март отпада COVID сертификатът

Около 20 март се очаква в България да отпадне COVID сертификатът (за ваксиниране, преболедуване, изследване, антитела) като условие за достъп до обществени места на закрито и той да е действащ единствено относно европейския регламент за пътуване, обяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Като аргумент той посочи справянето с петата вълна от коронавирусната инфекция, причинена от варианта Омикрон. Министърът на здравеопазването Асена Сербезова посочи, че отмяната на мерките не означава, че “не си заслужава да се ваксинираме, даже напротив”. Обобщи, че 90% от хората с COVID-19, които са починали или имат усложнения заради заболяването, са неваксинирани.

От 24 февруари всеки собственик на заведение ще може да допуска хора без зелен сертификат, ако прецени. Остава обаче изискването такъв да има персоналът. В езикови центрове или при провеждане на групови занимания пък ще е възможно да се допускат общо до 12 деца.
От 5 март посещенията на закрито за заведения, за ползване на дейности и услуги ще са без зелен сертификат във всички обекти, независимо от мнението на собствениците. Няма да се изисква документ и от персонала.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.