Какво трябва да знаем при сключването на сделки с недвижими имоти?

Хареса ли сте си невероятна къща на брега на морето?

Или пък отдавна живеете под наем и ви е пуснало от досадни хазайки и сте решили, че е крайно време за собствен дом? Каквато и да е причината, за да ви предстои сключване на сделки с недвижими имоти, трябва да знаете какво трябва да направите за една успешна покупка.

Ето 5 съвета на какво да обърнете внимание при сключването на сделки с недвижими имоти:

Посетете банков консултант

Добър съвет в случая е да се консултирате с банката, от която смятате да изтеглите ипотечния кредит, с който ще обезпечите сделката за недвижимия имот, който искате да купите. Дори и да разполагате с определен бюджет, който може да инвестирате, все пак е добре да се посъветвате с вашия личен банкер. Посетете банката, която използвате редовно и в която имате банкова сметка и получавате редовно приходи. Попитайте какви са условията за изтегляне на кредит за покупка на недвижим имот, какви са лихвените проценти, годините, за които можете да изплатите кредитите… Въобще, попитайте всичко, за което се сетите и смятате, че ви е неясно и ще ви бъде полезно. В днешно време банките предлагат изключително много услуги – не е невъзможно да ви предложат и направо недвижим имот, на добра цена.

Намерете добър адвокат

Много важна стъпка от покупката на имот е да имате кой да ви съветва за всички нотариални изисквания, документи и подробности. Доста често купувачите използват брокер на недвижими имоти или агенция за продажба на имоти. По-сигурен вариант е да разчитате на добър адвокат, който се занимава само с недвижими имоти е и добре запознат с тази област. Така ще получавате правна помощ по време на целия процес по покупката и ще сте спокойни за евентуални „подводни камъни“ – като например, наследствени спорове, предишни ипотеки, неизплатени стари сметки към различни институции и др.

Разгледайте офертите в интернет

Почти всички агенция за недвижими имоти имат сайтове в интернет, където предлагат обявите си за предлаганите от тях имоти. Там може да разгледате по-подробно как изглежда един недвижим имот – в повечето случаи, има качени снимки. Обърнете внимание дали е отбелязан адреса на фирмата и на имота, както дали и какъв процент от имота ще трябва да платите на агенцията. Обикновено комисионната е в размер на определен процент – най-често между 2-4.

Премахнете непредвидените ситуации

Такива непредвидени обстоятелства трябва да бъдат премахнати писмено до конкретни дати, посочени във вашата оферта за покупка, процес, известен като активно одобрение. Въпреки това, в някои споразумения за покупка, непредвидените обстоятелства подлежат на пасивно одобрение (известно също като конструктивно одобрение). Това означава, че те се считат за одобрени, ако не протестирате срещу тях в определените от тях срокове. Купувачите трябва да разберат процеса на одобрение и да предприемат необходимите действия до изискваните дати.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.